Landbouw+wil+ringweg+Alkmaar+blijven+gebruiken
Nieuws
© Jan Jong

Landbouw wil ringweg Alkmaar blijven gebruiken

Loonwerkersorganisatie Cumela en LTO Noord dringen er bij overheden op aan om na de afronding van de renovatie van de Leeghwaterbrug de ringweg open te houden voor landbouwverkeer.

Sinds de werkzaamheden aan de brug over het Noordhollandsch Kanaal is er een ontheffing voor boeren om over de Ring West te mogen rijden. Groot voordeel daarvan is dat wordt voorkomen dat met grote landbouwvoertuigen door de binnenstad moet worden gereden.

Onveilig en tijdrovend, stellen de landbouworganisaties. 'Er moeten veel fietspaden worden gekruist en er zitten allerlei rotondes en smalle verkeersremmers op de verschillende alternatieve routes', vertelt beleidsadviseur Ard Mooij van LTO Noord.

Analyse

Gemeente Alkmaar liet door Arcadis onderzoek doen naar de wenselijkheid van een permante toegankelijkheid van landbouwverkeer over de ringweg. Daarin is ook een analyse meegenomen van de diverse routes door de stad Alkmaar, weet Mooij.

De landbouworganisaties betreuren dat er geen duidelijk advies in het rapport is opgenomen. 'Vanaf het begin van de ontheffing pleiten we ervoor om voor een goede permanente oplossing te kiezen.'

Knoop doorhakken

Mooij snapt dat het feit dat de verantwoordelijkheid voor de ringweg bij drie beheerders ligt, de zaak bemoeilijkt. 'Rijkswaterstaat, de provincie en gemeente hebben hun eigen ideeën, maar doordat niemand een knoop doorhakt, zit de kwestie nu in een impasse.'

Het risico is dat na heropening van de Leeghwaterbrug de ontheffing komt te vervallen, stelt Mooij. 'En dat terwijl diverse bollenkwekers en vollegrondsgroentetelers tot nu toe in de piekperioden voor landwerk op afstand enkele keren per dag de brug passeerden zonder noemenswaardige problemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer