Zuivelindustrie: 'Melkproductie gaat niet aan banden'

De Nederlandse zuivelindustrie zet geen stappen om de melkproductie aan banden te leggen. Dat zegt NZO-woordvoerder René van Buitenen naar aanleiding van het plan van de Europese Unie om de sector te ondersteunen.

Zuivelindustrie%3A+%27Melkproductie+gaat+niet+aan+banden%27
© DIRK HOL

Het EU-plan bevat steun voor particuliere opslag en flexibiliteit bij marktondersteuningsprogramma's. Daarnaast krijgen producentenorganisaties, in afwijking van de EU-regels, de mogelijkheid om in onderlinge samenspraak collectieve maatregelen te nemen om de markt te stabiliseren. Dat kan bijvoorbeeld door de productie te verminderen.

Producentenorganisatie

'De zuivelindustrie is geen producentenorganisatie. Dus de regeling, die ook nog niet is uitgewerkt, is niet voor ons bestemd', stelt Van Buitenen. 'Maar afgezien daarvan is de NZO ook geen voorstander van melkreductie in dit kader'.

Alleen in noodgevallen, bijvoorbeeld door tekorten in de personeelsbezetting op productielocaties, zou NZO tot een tijdelijke lagere melkaanvoer kunnen beslissen. Dat is nu niet aan de orde.

Liquiditeitsmonitor ABN Amro

De Nederlandse zuivelindustrie is tot nu in staat gebleken om zonder grote problemen en soms in samenwerking met elkaar de melkafname en verwerking te garanderen. Dat schrijft ook ABN Amro in de nieuwste liquiditeitsmonitor over het afgelopen kwartaal. De liquiditeit op de melkveebedrijven verbeterde in de eerste 3 maanden van 2020.

De gemiddelde stand op de rekening-courant steeg het eerste kwartaal gemiddeld met 14.500 euro, zo'n 140 euro per koe. Daarmee komt de stand op 14.000 euro. De stijging wordt veroorzaakt door circa 90 euro per koe aan extra melkopbrengsten in januari en door premiebetalingen voor duurzaamheid en weidegang.

Prijzen onder druk

Toch voorspelt de bank dat de sector op termijn niet aan de negatieve ontwikkelingen op afzetmarkten ontkomt. Het probleem is niet de productie maar de afzet. De prijzen van zuivelgrondstoffen staan onder druk als gevolg van vraaguitval door coronamaatregelen, logistieke problemen en een lage olieprijs.

In de periode van half maart tot medio april zijn de prijzen voor vollemelkpoeder, mageremelkpoeder en boter respectievelijk met 10, 22 en 25 procent gedaald. De Global Dairy prijsindex daalde dit jaar met 14 procent. De Nederlandse melkprijs daalde in maart met 0,3 cent per kilo en daalt de komende maanden verder, verwacht ABN Amro.

Een ander gevolg van de coronacrisis is de negatieve invloed op de afzet van kalfsvlees en slachtkoeien. Daardoor komt er de komende maanden ook minder geld in het laatje van melkveehouders, stelt de bank in de monitor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer