Minder omzet en meer winst FrieslandCampina

FrieslandCampina boekt over 2019 een winst van 278 miljoen euro. Dat is een stijging van bijna 37 procent ten opzichte van het jaar er voor. Tegelijkertijd daalde de omzet 2,2 procent naar 11,3 miljard euro als gevolg van een lagere melkaanvoer.

De omzet van merkproducten steeg in totaal 3,1 procent. Zuivelproducten die binnen Consumer Dairy wereldwijd aftrek vinden, stegen 5,4 procent. Bij het bedrijfsonderdeel Dairy Essentials zijn meer producten met toegevoegde waarde verkocht, zoals kaas en minder basisproducten, zoals melkpoeder en boter.

Kaasmerken zaten met 8,8 procent in de lift. Internationaal groeit FrieslandCampina, maar thuismarkten België, Duitsland en Nederland staan onder druk. De prestatieprijs voor leden-melkveehouders nam toe met 3,6 procent naar 40 euro per 100 kilo melk. De FrieslandCampina-melkprijs voor de leden-melkveehouders over 2019 steeg 1,4 procent naar 37,95 euro per 100 kilo melk.

Uitstoot broeikasgassen

De duurzame stappen die FrieslandCampina samen met melkveehouders zet, werpen vruchten af. De uitstoot van broeikasgassen van FrieslandCampina en van leden-melkveebedrijven daalde met respectievelijk 10,6 procent en 3,5 procent. Het percentage groene stroom steeg wereldwijd naar 94 procent van het totaalverbruik.

Volgens bestuursvoorzitter Hein Schumacher hebben de duurzame en innovatieve stappen goed uitgepakt. 'Onze marktposities zijn wereldwijd verbeterd. De transformatie van de onderneming, die we in 2018 gestart zijn, heeft ons in staat gesteld om marktgerichter te werken en beschikbare middelen effectiever in te zetten', laat hij in een eerste reactie op de jaarcijfers weten.

Uitdagende markt

Een deel van de winstgroei is toe te schrijven aan de verkoop van bedrijven. Het bedrijfsresultaat verbeterde 7 procent. Schumacher: 'Dit resultaat moet worden gezien in de context van een uitdagende markt, geopolitieke ontwikkelingen en de tegenwind die we in de tweede helft van het jaar als gevolg van de onrust in Hongkong ondervonden.'

Dit is volgens de bestuursvoorzitter een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. 'En in nauwe samenwerking met onze leden-melkveehouders verder stappen te zetten in het toekomstbestendig maken van onze onderneming.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer