Rabobank%3A+Europese+melkprijs+stijgt
Nieuws
© Pixabay.com

Rabobank: Europese melkprijs stijgt

In de eerste helft van 2020 lijkt de melkprijs in de Europese Unie (EU) te stijgen, verwacht de Rabobank. Eerder dit jaar stegen de melkprijzen al in Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De positieve tendens is het gevolg van de hoge basiszuivelprijzen.

Dat stelt de Rabobank in haar zuivelupdate. De prijzen voor EU-basiszuivelproducten hebben zich in de periode van begin september tot en met eind november voornamelijk positief ontwikkeld. Meest opvallend was de stijging van 385 euro naar 2.481 euro per ton voor magere melkpoeder, het hoogste niveau sinds medio 2014.

De prijs voor Goudse kaas is sinds september met 62 euro gestegen tot 3.135 euro per ton eind november. De prijzen voor EU-boter zijn in november gestabiliseerd na een forse daling de maanden ervoor. Volgens de bank stegen wereldwijd de prijzen voor basiszuivelproducten of bleven op een relatief hoog niveau.

Prijzen doorberekenen

Wel is het de vraag of die hogere prijzen ook kunnen worden doorberekend aan de eindgebruiker, omdat dit kan leiden tot vraaguitval. Ook hebben handelsoorlogen, de brexit, mindere economische verwachtingen en andere ontwikkelingen invloed op die basiszuivelprijzen, stelt de bank.

Sinds juli steeg de gemiddelde EU-melkprijs met 1,40 euro, oftewel 4,2 procent, tot 34,92 euro per 100 kilo in oktober. Gecorrigeerd voor vet- en eiwitgehaltes zal de gemiddelde EU-melkprijs voor 2019 onder het niveau van vorig jaar eindigen. Wel verwacht de bank voor het eerste kwartaal van 2020 een verdere prijsstijging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer