Betalingsachterstand+melkveehouders+groter
Nieuws
© Pixabay.com

Betalingsachterstand melkveehouders groter

Melkveehouders hebben een grotere betalingsachterstand bij hun leveranciers dan vorig jaar. Die indruk heeft ABN Amro op basis van de resultaten van het derde kwartaal. Het afgelopen half jaar oversteeg de kostprijs voor de melkproductie de melkprijs van pakweg 35 cent.

De liquiditeit van melkveebedrijven is in het derde kwartaal van 2019 met gemiddeld 13.000 euro verslechterd, omgerekend naar gemiddeld zo'n 130 euro per koe, melden ABN Amro en Wageningen Economic Research in hun liquiditeitsbarometer. Met de daling kwam de stand op de rekening courant op ruim 15.000 euro in de min.

Leden van FrieslandCampina ontvingen nog wel een interim uitkering in september, maar gemiddeld daalde de ontvangsten uit melk 10 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat gebeurde omdat in dat tweede kwartaal ook diverse nabetalingen werden ontvangen.

Kostprijs

'De kostprijs op melkveebedrijven is de afgelopen jaren langzaam toegenomen en bij de huidige melkprijs is de marge voor tegenvallers verdwenen. De uitkering van betalingsrechten in december vormt een welkome aanvulling', stelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.

De droogte heeft volgens de bank op de meeste bedrijven nog niet geleid tot extra ruw- en krachtvoeraankopen, omdat het voorjaar vroeg van start ging met een ruime grasproductie. Wel waren er extra kosten voor onder meer beregening.

Ruwvoeraankoop

De komende maanden zijn er uitgaven voor inkuilen en voor ruwvoeraankoop. Deze zullen hoger uitvallen dan gemiddeld. Door de droge zomer is extra volume nodig, daarnaast ligt de maisprijs hoger dan gemiddeld. Volgens Berntsen wijzen voorlopige landbouwtellingcijfers uit dat het areaal snijmais ruim 18.000 hectare daalde, oftewel 9 procent. Tegelijkertijd daalde ook het areaal grasland ruim 3.000 hectare, wat neerkomt op een daling van 0,4 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer