Collectief+gaat+weidevogels+beter+registreren
Nieuws
© Vidiphoto

Collectief gaat weidevogels beter registreren

Agrarische collectieven in Groningen gaan de weidevogelpopulatie beter registreren. Dat gebeurt door meer weidevogelbeschermers te instrueren. Bovendien roept het collectief jagers op predatoren van weidevogels als verwilderde katten en steenmarters in kaart te brengen. Dat geeft Jaap van Gorkum van Collectief Groningen West aan.

'De coördinatie moet beter om meer tegen predatie te kunnen doen', stelt Jaap van Gorkum. 'Met een lichtbak mag op een vos gejaagd worden, maar steenmarters en verwilderde katten mag je niet vangen. Dan moet je cijfers hebben om dat te onderbouwen. Dat is de aanleiding voor het krijgen van meer structuur in de weidevogelregistratie.'

Per weidevogelgebied wil Collectief Groningen West een groep van tien vrijwilligers verantwoordelijk maken voor het zoeken en registeren van nesten. In totaal gaat het om 150 vrijwilligers.

Cursus

Op papier heeft het collectief nu zo'n 100 vrijwilligers. Via een cursus van twee avonden wil het collectief meer vrijwilligers trekken. Tijdens de bijeenkomsten leren de cursisten over weide- en akkervogels, hun (nest)gedrag, het opsporen van nesten en beschermingsmaatregelen. Daarna worden ze gekoppeld aan ervaren beschermers om praktijkervaring op te doen. Tussen half maart en half juni gaan ze aan de slag.

In collectief Groningen West doen ruim 400 boeren aan weidevogelbeheer. De helft hiervan zoekt de nesten zelf, de andere helft laat dat door vrijwilligers doen. Volgens Van Gorkum zijn juist ook boeren welkom als vrijwilliger. 'Boeren kunnen op een vrij laat tijdstip een nest ontdekken als ze met hun trekker door het land rijden. Maar ze hebben er niet altijd tijd voor of ze hebben er onvoldoende oog voor.'


Het zoeken naar nesten lijkt eenvoudiger dan het is, weet de veldcoördinator. 'Het gaat er niet alleen om dat je op de grond kijkt, maar ook in de lucht. Zo kunnen alarmtellingen het broedsucces van de grutto bepalen. Bovendien moeten de vogels zo min mogelijk worden gestoord.

'Hoe meer je weet van het gedrag van een vogel, hoe korter je in het land hoeft te zijn. Het is beter heel veel te observeren, vijf minuten uit de auto te zijn en twee, drie nestjes te markeren, dan een week door het land te lopen en een nest te vinden', zegt Van Gorkum.

Teleurstellingen

Ook moeten vrijwilligers goed om kunnen gaan met teleurstellingen. 'Vaak kunnen ze de nestjes niet terugvinden. Dan zijn ze erg teleurgesteld. Het werkt relativerend als je weet dat een kievit drie keer eieren legt, en dat daarvan maar één jong hoeft uit te komen om de oudersterfte te compenseren.'

Predatiebeheer is onderdeel van het actieplan weidevogels dat anderhalf jaar geleden werd gelanceerd. Doel is om in 2027 tweeduizend gruttobroedparen in de provincie te hebben.

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer