Friese+weidevogelcampagne+zet+in+op+vernatting
Nieuws
© Eric Daams

Friese weidevogelcampagne zet in op vernatting

De campagne 'Grutsk op ús Greidefûgels' zet dit jaar in op het thema vernatting. Friese melkveehouders krijgen dit jaar drie keer een postkaart met de oproep om in actie te komen voor het behoud van weidevogels en een stukje land te vernatten.

De doelstelling is dat vijftig boeren aan de oproep gehoor geven, zei projectleider Henk de Jong donderdag op de weidevogelkennisdag in Joure. De campagne is een initiatief van agrarische organisaties, loonwerkers en weidevogelbeschermers en startte twee jaar geleden.


Vorig jaar konden boeren zaaizaad bestellen voor een hectare kruidenrijk grasland. Hieraan gaven ruim driehonderd boeren gehoor, veel meer dan verwacht. De nestpannen en het zaad zijn ook dit jaar weer gratis te bestellen. Oud-minister Pieter Winsemius presenteerde zijn Aanvalsplan Grutto, waarmee hij langs provinciehuizen trekt. De Friese gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) heeft hij al aan zijn zijde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer