Aziatische leliehandel toont herstel

Het is nog heel precair, benadrukt voorzitter Henk Westerhof van Anthos, maar de leliehandel in China, Japan en Vietnam trekt voorzichtig weer wat aan. Ook de Nederlandse institutionele markt en consumentenafzet blijven redelijk overeind.

Aziatische+leliehandel+toont+herstel
© Huisman Media

De handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten constateert dat Aziatische handelspartners voorzichtig weer orders leliebollen afroepen, waar eerder sprake was van totale vraaguitval. Dat is bemoedigend nieuws in een sector die vorige week nog liet weten dat de schade door het coronavirus kan oplopen tot zeker 160 miljoen euro.

'De export moet vanaf april en mei weer op gang komen. Wat we nu zien en ook terughoren van grote exporteurs is dat Chinese klanten weer orders afroepen die ze eerder geplaatst hadden', zegt Westerhof. 'Daarnaast zien we dat Japan en Vietnam ook voorzichtig weer wat aantrekken qua vraag. Er waren problemen met de beschikbaarheid van containers, maar ook dat begint zich nu op te lossen.'

China is de grootste afzetmarkt voor leliebollen. We exporteren er 280 miljoen stuks naar toe. Vietnam en Japan volgen op gepaste afstand met 100 en 80 miljoen stuks. De tweede markt is echter Amerika met 130 miljoen stuks. En daar zijn de problemen nog groot. 'Midden-, Zuid- en Noord-Amerika zitten volledig op slot, evenals Europa. Er staan wel orders bij de handelsbedrijven, maar de bloemenkwekers in Colombia, Costa Rico, Mexico en de VS vragen om uitstel of willen annuleren', schetst Westerhof.

Droogverkoop en bolgewas

Omdat het voorraadrisico bij de handel ligt, vraagt Anthos de bollenkwekers bij het opplanten in hun teeltschema de komende periode rekening te houden met een zeer onzekere markt. 'We willen overproductie liever voor zijn.'
Naast de leliehandel behartigt de koepel ook de belangen van de droogverkoop, de bollen in kleinverpakking voor consumenten.

'Die handel liep zowel in Nederland als internationaal tot aan het coronavirus heel goed. Door de lockdown in diverse landen staan de verkopen wel onder druk, maar er is geen voorraadrisico meer. De vraag is echter wel of de betalingen binnen gaan komen.'

Anthos ziet verder problemen voor exporteurs van voorjaarsbloeiende bolgewassen als tulp, hyacint en narcis. 'Zij moeten nog veel geld krijgen voor uitgeleverde orders, maar de vraag rijst ook of klanten nog gaan bestellen dit najaar.'
De afzet van boomkwekerijproducten bij gemeentes en parkenhandel loopt gewoon door, ziet Westerhof. 'Een lichtpuntje, tezamen met Azië.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer