Agrodis: 'Aan de slag met Integrated Crop Management'

'We moeten de komende jaren de omslag maken naar Integrated Crop Management. Dat vergt niet alleen meer kennis en vakmanschap van telers, maar zeker ook van adviseurs.'

Agrodis%3A+%27Aan+de+slag+met+Integrated+Crop+Management%27
© Han Reindsen

Dat zei Agrodis-directeur Conno de Ruijter tijdens een kennisbijeenkomst voor adviseurs op de Forward Farm in Abbenes. Hij ging in op de LNV-visie 'Waardevol en verbonden', waarin het toekomstige beleid voor gewasbescherming wordt geschetst. In dit beleid staan weerbare teeltsystemen, het uitbannen van emissie en meer verbinding tussen natuur en landbouw centraal.

De Ruijter: 'Om op termijn aan deze eisen te kunnen voldoen, moeten we nu vol inzetten op Integrated Crop Management (ICM). In dit systeem is de focus vooral gericht op het beschermen en gezond houden van gewassen en minder, zoals nu, op het bestrijden van de ziekte of plaag. Dat vergt meer kennis en vakmanschap van de telers, waarbij jullie als adviseur een nog belangrijkere rol gaan spelen.'

Veel vragen

Op de kennisbijeenkomst kwamen veel vragen aan bod. Hoe kun je de emissie van gewasbeschermingsmiddelen verminderen? Welke technieken zijn daarvoor beschikbaar? Hoe werken ze en hoe effectief zijn ze? Hoe breng je dit soort duurzaamheidsgerelateerde kennis op het boerenerf? En hoe zorg je ervoor dat boeren en tuinders er werkelijk iets mee gaan doen?

We moeten nog flink wat stappen maken om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater verder te beperken

Joris Roskam, duurzaamheidsmanager bij Bayer

Om ICM de komende jaren vlot te trekken, moeten er volgens De Ruiter nieuwe teeltsystemen worden ontwikkeld waarmee gezonde, veilige en renderende gewassen zijn te verbouwen. Omdat deze nieuwe systemen financiële risico's met zich mee brengen, pleit hij voor meer pilots en meer experimenteerruimte voor innovatieve telers.

Geld beschikbaar

'Daarvoor zal een potje met geld beschikbaar komen. Innovaties mogen niet geremd worden omdat telers bang zijn dat het ze te veel risico's lopen', vindt de Agrodis-directeur.


De Ruijter erkent dat ICM 'ingewikkelde en weerbarstige materie' is, maar raadt de adviseurs aan om het gesprek hierover aan te gaan met telers. 'Wees open, verplaats je in de teler en probeer ICM op de agenda bij telers te krijgen.'

Waterkwaliteit

Joris Roskam, duurzaamheidsmanager bij Bayer, liet zien hoe het met de waterkwaliteit in Nederland is gesteld. Hoewel er de laatste jaren minder normoverschrijdingen te zien zijn op de bestrijdingsmiddelenatlas, blijft het aantal 'rode stippen' op de kaart nog steeds te groot.

'We moeten dus nog flink wat stappen maken om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater verder te beperken. In 2027 mogen er geen normoverschrijdingen meer zijn in en 2030 moet de emissie nagenoeg geen zijn. Dat zijn pittige opdrachten waar we de komende jaren hard mee aan de slag moeten.'

Voorlopers nodig

Net als De Ruijter pleit Roskam voor meer financiële ondersteuning van innovaties op dit vlak. 'Zaken rondom emissiebeperking komen meestal niet vanzelf op gang. We hebben voorlopers nodig om vooruit te komen en om de gestelde doelen in het vizier te houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer