Droogte zorgt voor daling middelenverkoop

Voor gebruik in de landbouw en ook daarbuiten is in Nederland in 2018 voor 9,4 miljoen kilo werkzame stof aan chemische gewasbeschermingsmiddelen verkocht. Dit is de laagste verkoopvolume van de afgelopen acht jaar blijkt uit cijfers die Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week publiceerde.

Droogte+zorgt+voor+daling+middelenverkoop
© Han Reindsen

Er zijn in 2018 vooral minder fungiciden verkocht. Een verklaring hiervoor is het droge groeiseizoen van dat jaar. De aanhoudende periode zonder neerslag zorgde ervoor dat de druk van schimmelziekten relatief laag was.

Voor schimmelinfecties, zoals phytophthora in aardappelen, schurft op appels en peren of vuur in diverse bolgewassen is een bepaalde bladnatperiode nodig. Als gewassen niet nat worden, kunnen telers veelal langere spuitintervallen aanhouden en daarmee besparen op bespuitingen.

In 2018 is in totaal voor bijna 4,3 miljoen kilo werkzame stof aan fungiciden verkocht. In jaren met een hogere ziektedruk loopt dat op tot zo'n 4,8 of 4,9 miljoen kilo, zoals in 2014, 2016 en 2017. Bij de fungiciden valt verder op dat de verkoop van middelen op basis van mancozeb daalde met 10 procent tot 2,2 miljoen kilo.

Minder minerale olie

Naast de fungiciden daalde ook de verkoop van insecticiden en van de groep overige middelen. Bij deze laatste groep is de afname vooral toe te schrijven aan de minerale oliën, die veelvuldig worden gebruikt in onder meer pootgoed en bloembollen om virusoverdracht door luizen tegen te gaan. Deze oliën bevatten hoge gehalten aan werkzame stof en wegen daarom zwaar mee in het totale middelenverbruik. De laatste jaren daalt het gebruik sterk. In 2018 is voor ongeveer 1,3 miljoen kilo werkzame stof aan minerale oliën verkocht. Dat was in 2017 nog 2,2 miljoen kilo.

Bij herbiciden daalde de verkoop van glyfosaat met 16 procent naar 0,8 miljoen kilo werkzame stof. Dit is ongetwijfeld een gevolg van beperkingen op het gebruik van het omstreden middel. Deze daling wordt wel gecompenseerd met een stijging van de verkoop van andere herbiciden met 12 procent.

Europees gebruik middelen

Het CBS heeft de verkoopcijfers voor Nederland ook vergeleken met die van de andere lidstaten in de EU. De totale EU-verkoop van chemische gewasbeschermingsmiddelen komt op jaarbasis op zo'n 380 miljoen kilo werkzame stof. Grootverbruikers zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Nederland staat op plek 7 met een aandeel van 2,8 procent. Dit is hoger dan het Nederlandse aandeel van 1 procent op het totale landbouwareaal in de EU. Het betekent dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen per hectare in Nederland Europees gezien bovengemiddeld is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer