Daling verkoop gewasbeschermingsmiddelen

De verkoop van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is in 2018 gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Cijfers over 2019 zijn nog niet beschikbaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling+verkoop+gewasbeschermingsmiddelen
© Han Reindsen

In Nederland is in 2018 9,4 miljoen kilogram chemische gewasbeschermingsmiddelen afgezet, 11,2 procent minder dan een jaar eerder. Dit is het laagste niveau van de afgelopen acht jaar. De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen schommelt meestal tussen de 9,4 en 11,4 miljoen kilo werkzame stof.

Het grootste deel (46 procent) van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen werd in 2018 ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. Voor de bestrijding van onkruiden en loofdoding was dat 32 procent. Voor het bestrijden van insecten en mijten worden veel minder middelen ingezet (2,6 procent).

Minder schimmelbestrijdingsmiddelen verkocht

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen voor de schimmelbestrijding was in 2018 met bijna 9,2 procent gedaald naar 4,3 miljoen kilo werkzame stof, vergeleken met een jaar eerder. De afname bij de overige middelen was echter nog groter (-29,6 procent).

Tegelijkertijd was er bij de middelengroep onkruidbestrijding en loofdoding een toename van 2,6 procent naar 3 miljoen kilo werkzame stof. Ook de verkoop van middelen voor de bestrijding van insecten en mijten (+14,9 procent) liet in die periode een stijging zien.

Mancozeb, glyfosaat en minerale oliën

De verkoop van middelen die de afgelopen jaren negatief in het nieuws kwamen, is ook gedaald. De verkoop van het fungicide mancozeb is in 2018 vergeleken met het jaar daarvoor met bijna 10 procent gedaald naar 2,2 miljoen kilo werkzame stof. Bij de andere fungiciden is de afname met bijna 9 procent naar 2,1 miljoen kilogram iets minder sterk.

De verkoop van het herbicide glyfosaat is in 2018 vergeleken met het jaar daarvoor met ruim 16 procent gedaald naar 0,8 miljoen kilogram werkzame stof. Bij de andere herbiciden is er juist een stijging te zien met bijna 12 procent naar 2,2 miljoen kilogram werkzame stof.

Bij de productgroep minerale oliën is de afzet de laatste jaren fors gedaald. De afzet was in 2018 vergeleken met een jaar eerder met 38,4 procent afgenomen naar 1,4 miljoen kilo. Verkoop van minerale oliën voor gewasbescherming is belangrijk voor plantenvirusbestrijding.

Stabiele verkoop in Europa

Binnen de Europese Unie (EU28) wordt er jaarlijks voor zo’n 380 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht. De laatste jaren is er sprake van een lichte daling. Frankrijk en Spanje namen in 2017 met ieder 19 procent het grootste deel van de afzet van gewasbeschermingsmiddelen voor hun rekening. Italië en Duitsland volgden met respectievelijk 15 en 13 procent. Samen zijn deze landen verantwoordelijk voor twee derde van de totale Europese afzet.

Aangezien deze landen nog niet de helft (46,3 procent) van het Europese landbouwareaal in beslag namen, werden er dus relatief veel gewasbeschermingsmiddelen afgezet. Het aandeel in de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland was dat jaar 2,8 procent van de totale Europese afzet. Het Nederlandse landbouwareaal besloeg in 2017 ongeveer 1 procent van het totale Europese landbouwareaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer