Duidelijk+herstel+tarwemarkt
Nieuws
© Haijo Dodde

Duidelijk herstel tarwemarkt

De internationale tarwemarkt lijkt zich deze week duidelijk te herstellen van de aanvankelijk dalende noteringen als gevolg van de coronacrisis.

De Matif in Parijs noteert vrijdag 193,75 euro per ton voor voertarwe. Dat is ruim 10 procent hoger dan aan het begin van deze week. Volgens analisten is het herstel onder meer het gevolg van de steunmaatregelen die door diverse landen zijn aangekondigd. Verder profiteert de Europese Unie op de exportmarkt deels van de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De verwachting is dat de coronacrisis weinig gevolgen heeft voor de productie en consumptie van tarwe. Wel spannend zijn de beperkende maatregelen die mogelijk gevolgen gaan hebben voor de transportsector. Dat zal ook zijn weerslag hebben op de tarwemarkt. Overigens is er nog steeds volop handel op de internationale tarwemarkt.

Oogstvooruitzichten positief

RVO schrijft in het weekbericht granen dat de oogstvooruitzichten voor seizoen 2020-2021 over het algemeen positief zijn. Vanuit Australië en Argentinië komen goede berichten over de omstandigheden voor inzaai.

Voor de Europese Unie verwacht de Europese handelskoepel Coceral een opbrengst van 135,4 miljoen ton, dat is 7 procent minder dan vorig jaar. Een eerste prognose in Oekraïne wijst op een tarweoogst die met 24,2 miljoen ton ongeveer 13 procent kleiner is.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer