Termijnprijs+tarwe+beweegt+richting+200+euro
Nieuws
© AH

Termijnprijs tarwe beweegt richting 200 euro

Hamstergedrag van consumenten en het vastleggen van grondstoffen door Europese voerbedrijven zorgen ervoor dat de tarweprijzen afgelopen week flink zijn gestegen.

De Matif in Parijs noteerde vorige week nog 175 euro per ton voor voertarwe op levering in mei. Gisteren steeg de termijnnotering naar ruim 196 euro. Daarmee lijkt een prijsniveau van 200 euro in zicht.

De granenbeurs in Groningen verhoogde vandaag de tarwenotering van 177 euro naar 185 euro per ton. Voor voergerst werd de richtprijs vastgesteld op 165 euro per ton. Dat was vorige week nog 158 euro.

Beursmakelaar De Vries & Westermann noemt hamstergedrag, logistieke beperkingen, veel vraag op de internationale markt en een relatief zwakke eurokoers de belangrijkste redenen voor de prijsexplosie op de Europese tarwemarkt. Zowel consumenten als voerproducenten doen massaal aankopen waardoor de vraag naar tarwe snel toeneemt.

Kopers nerveus

Volgens De Vries & Westermann maakt de onzekerheid rond de coronacrisis de kopers nerveus. De onzekerheid betreft onder meer de vraag of grondstoffen op het juiste moment op de juiste locatie geleverd kunnen worden.


Verder zijn er aanwijzingen dat exporterende landen zelf meer tarwe op voorraad willen houden. Zo heeft Rusland vanwege de corona-ontwikkelingen de export van meel en graanproducten voor een periode van tien dagen verboden.

Daarnaast zorgt de zwakke koers van de euro dat er relatief veel vraag is naar tarwe uit de Europese Unie. In volume ligt de export van Europese tarwe op dit moment in het seizoen ver voor ten opzichte van voorgaande jaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer