Vooral natuur gedijt al rond Buijtenland van Rhoon

De inventarisatie van de eerste experimenten in Buijtenland van Rhoon laten goede resultaten zien. Diverse planten en dieren nemen in aantal toe. Wel wordt geconcludeerd dat de landbouwkundige ontwikkeling moeizaam verloopt.

Vooral+natuur+gedijt+al+rond+Buijtenland+van+Rhoon
© Koen van Wijk

Bestuurslid Adjan Vos van de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon onderschrijft die conclusie. 'De ideale mix tussen landbouw en natuur hebben we nog niet gevonden. Die zoektocht zal ook nog wel een tijd in beslag nemen', stelt de akkerbouwer in Rhoon.


Het landbouwgebied van zo'n 600 hectare onder de rook van Rotterdam moet volgens provincie Zuid-Holland mooier en aantrekkelijker worden door natuur, recreatie en akkerbouw te verbinden en zo elkaar te versterken. Daarvoor zijn al grote delen door de provincie verworven, die een deel van die percelen vervolgens aan de ondernemers verpacht.

Ambitieus

Dat laatste blijft een van de grootste punten van zorg, stelt Vos. De investeringen in de gronden hebben volgens hem een flinke hap genomen uit het totale budget voor dit ambitieuze initiatief. 'Het idee om de exploitatie van het gebied rond te zetten met de rente van het overgebleven kapitaal gaat op de huidige kredietmarkt ook niet op.'

De gebiedscoöperatie zou daarom graag meer garanties willen krijgen voor de lange termijn. Vos: 'De animo onder de ondernemers om door te pakken, is er nog steeds. Ondanks het feit dat bepaalde experimenten om landbouw en natuur meer met elkaar te verweven, op economische basis zeker nog niet geslaagd zijn. Daar hebben we ook die back-up voor nodig.'

Zegenpolder

Sinds 2017 wordt er geëxperimenteerd met natuurinclusieve akkerbouw in de 75 hectare grote Zegenpolder, onderdeel van het Buijtenland. 'In Zuid-Holland willen we veel op een relatief kleine oppervlakte. Dan komt het aan op slimme combinaties', stelt gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks).

'Zuid-Holland wil het gebruik van insecticiden terugdringen, maar daar is in onze provincie nog weinig ervaring mee opgedaan. Daarom is het experiment in de Zegenpolder van grote meerwaarde. De eerste resultaten stemmen hoopvol.'

Lokale populaties

De eerste inventarisaties laten zien dat de natuur snel kan profiteren na het extensiveren van de landbouw, zegt Niels Godijn van Kenniscentrum Akkervogels. 'Maar we zijn er nog niet. Ons doel is dat lokale populaties gaan toenemen.'

Vos wil zich daar hard voor blijven maken. 'Er is al veel natuurexpertise in huis, maar het is nu zaak om ook de economische perspectieven scherp te blijven monitoren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer