Provincie koopt boeren Rhoon uit

Provincie Zuid-Holland heeft 60 hectare grond verworven in het Buijtenland van Rhoon. Daardoor komt er meer ruimte voor de ontwikkeling van natuur en recreatie.

Provincie+koopt+boeren+Rhoon+uit
© Mike Schellart

De grond is gekocht van twee akkerbouwers en een beleggingsfirma. Zij hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun bedrijf op basis van volledige schadeloosstelling te verplaatsen naar de voormalige Ambachtsheerlijkheid in Numansdorp in de Hoeksche Waard.

De provincie stelt de verworven grond, evenals de 200 hectare grond die eerder is verworven, op termijn ter beschikking aan de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Deze gebiedscoöperatie zal de polder de komende jaren verder ontwikkelen tot een gebied waar landbouw, natuur en recreatie hand in hand gaan.

Akkernatuur

Met het plan Buijtenland van Rhoon zullen de boeren in het gebied zich meer gaan toeleggen op de productie van streekeigen producten en het realiseren van 'akkernatuur'. Dit houdt in dat zij het bedrijf op zodanige wijze runnen, dat er ook ruimte blijft voor bijvoorbeeld bijzondere plantensoorten, insecten en akkervogels.

Grondeigenaren die zich niet kunnen of willen verenigen met de toekomstige koers voor het gebied worden op dit moment afspraken gemaakt over een vertrek op termijn op basis van een volledige schadeloosstelling.

Bouwwerkzaamheden

De akkerbouwers en beleggers, die er nu voor hebben gekozen om zich te richten op een nieuwe agrarische toekomst in Numansdorp waar ze grond van de gemeente kunnen overnemen. Zij krijgen hierdoor de ruimte om hun bedrijf verder te ontwikkelen.

De bouwwerkzaamheden voor de realisatie van twee gloednieuwe moderne akkerbouwbedrijven zijn inmiddels gestart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer