Alsnog btw-teruggaaf na afschaffing landbouwregeling

Het ministerie van Financiën is bereid om veehouders die gebruikmaakten van de btw-landbouwregeling en per 1 januari 2018 verplicht in de btw-regeling moesten, alsnog de mogelijkheid te bieden om de btw op opfokkosten van jongvee terug te vragen.

Alsnog+btw%2Dteruggaaf+na+afschaffing+landbouwregeling
© Twan Wiermans

De Hoge Raad heeft op 7 juni 2019 beslist dat (landbouw)ondernemers deze btw (belasting over de toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting) alsnog kunnen terugvragen op het moment dat het jongvee als melkvee in gebruik wordt genomen. Door de inzet van de Vereniging van accountants- en belastingadviseurs (VLB) en LTO Nederland kan dit betrokken veehouders gemiddeld een bedrag opleveren van ongeveer 800 euro.

Veehouders in de btw-landbouwregeling konden de btw over opfokkosten (zoals voer, huisvesting en dierenarts- en andere verzorgingskosten) tijdens de opfokperiode niet terugvragen. Op 1 januari 2018 is de btw-landbouwregeling afgeschaft en vielen deze ondernemers in de normale btw-regeling.

• Lees ook het artikel uit 2017: Onenigheid over btw op jongvee


Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst namen aanvankelijk het standpunt in dat de btw op opfokkosten niet kon worden teruggevraagd. Door de inzet van VLB en LTO Nederland wordt het nu onder voorwaarden mogelijk om de btw in één keer terug te vragen.

Teruggaaf

VLB en LTO Nederland hebben met het ministerie van Financiën afgesproken om de teruggaaf voor melkveehouders te berekenen aan de hand van een vast percentage. Ondernemers kunnen de herzienings-btw op gebruiksvee volledig bij de Belastingdienst terugvragen, mits ze tijdig bezwaar hebben gemaakt.

Veehouders die naast jongvee ook andere diersoorten houden, bijvoorbeeld melkgeiten, worden aangeraden met de eigen inspecteur van de Belastingdienst in overleg te treden voor een maatwerkoplossing.

Tijdig bezwaar

Het ministerie van Financiën is niet bereid om ondernemers die niet tijdig bezwaar hebben gemaakt volledig tegemoet te komen. Zij kunnen daarom minder btw terugvragen. LTO en de VLB noemen de gemaakte afspraken een belangrijke stap voorwaarts. Maar ze vinden nog steeds dat de groep ondernemers die geen bezwaar hebben ingediend benadeeld worden. Het ministerie van Financiën moet deze groep alsnog tegemoet komen, stellen LTO en VLB.

Ondernemers die per 1 januari 2018 naar de 'normale regeling btw' zijn overgestapt, worden geadviseerd contact op te nemen met hun fiscaal dienstverlener of boekhouder om de teruggaaf te regelen. Meer informatie over de regeling vindt u bij de Belastingdienst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer