Duurzaam+pachtbeheer+Groningen+roept+vragen+op
Nieuws
© Maartje van Berkel

Duurzaam pachtbeheer Groningen roept vragen op

Provincie Groningen gaat vanaf volgend jaar strengere voorwaarden stellen aan het beheer van ruim 700 hectare bouw - en grasland dat zij verpacht. BoerenNatuur kan zich in dat principe vinden, maar tast nog in het duister hoe het pachtbeheer moet worden uitgevoerd, laat voorzitter van BoerenNatuur Groningen Henk Smith weten.

Groningen wil naar een duurzamer beheer van de pachtgronden. De provincie stelt als voorwaarden dat langs de randen van percelen geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest meer mogen worden gebruikt.

De slootranden op bouwgrond moeten met bloemrijk zaad worden ingezaaid en langs sloten en graslanden mag niet meer worden gemaaid en bemest. Het gaat om alle bouwgrond en grasland die buiten het NatuurNetwerk Nederland (NNN) in eigendom is van de provincie.

Proef Westerwolde

Dit jaar nog start een proef in Oost-Groningen met 35 hectare grond in Westerwolde. Met de pachters van deze grond wordt onderzocht op welke manier de duurzame voorwaarden het beste in te voeren zijn.

De provincie vraagt Prolander, die de pacht voor de provincie uitvoert, voor de exploitatie te werken met eenjarige contracten. Reden hiervoor is dat de gronden beschikbaar moeten blijven voor verkoop en uitruil. Bijvoorbeeld om percelen die binnen het natuurnetwerk liggen en nog in agrarisch gebruik zijn, uit te kunnen ruilen met ruilgronden buiten het NNN, geeft de provincie aan.

Opstellen voorwaarden

Met BoerenNatuur is overleg geweest over het nieuwe pachtbeheer, maar bij het opstellen van de voorwaarden is de organisatie niet betrokken geweest, geeft Smith aan. 'Wij hebben daarna niks meer gehoord. Het is overgedragen aan Prolander. Wij willen graag weten hoe dit praktisch wordt uitgewerkt.'

Smith is bijvoorbeeld heel benieuwd wie de kosten voor zaaizaad gaat betalen. 'En of de pachtprijs bij duurzaam beheer naar beneden gaat, zoals wij hebben voorgesteld. Boeren moeten niet de rekening betalen van het gewijzigd beheer door de provincie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer