Melkvee en pluimvee bij Attero mogen weer naar buiten

Het melkvee en pluimvee dat in het gebied bij afvalverwerker Attero in Wijster is gehuisvest, kan naar buiten. Vandaag werden de resultaten van het onderzoek naar dioxine in grasmonsters bekend.

Melkvee+en+pluimvee+bij+Attero+mogen+weer+naar+buiten
© Brandweer Midden-Drenthe

Zondag woedde er opnieuw brand bij Attero. LTO Noord was dezelfde dag nog ter plaatse om de belangen van landbouw in te brengen bij de Veiligheidsregio Drenthe (VRD), de Officier van Dienst (OvD) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM. Dit overleg vond plaats in een unit van de brandweer.

Tijdens de branden eerder dit jaar lieten de onderzoeksresultaten ruim 2,5 maand op zich wachten. Nu had het lab meer tijd voor deze onderzoeken en zijn de resultaten al na drie dagen bekend. Het RIVM geeft aan dat de hoeveelheid ver onder de grenswaarde van 0,75 ng TEQ per kilo product liggen. Dat is de norm voor dioxinen voor diervoedermiddelen van plantaardige oorsprong. De kippen en koeien mogen dus weer naar buiten en het gras kan worden gevoerd.

Oplossingen noodzakelijk

Ondertussen blijft LTO Noord zich inzetten voor oplossing voor de lange termijn. Provincie Drenthe is verzocht om maatregelen te nemen. LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts: 'Het is nu een keer klaar. De frequentie van de branden is compleet onacceptabel.'

Bloemerts is duidelijk als hij het heeft over de vele branden die de afgelopen maanden in Wijster plaatsvonden. 'Het geeft veel overlast en zorgt voor irritaties bij onze leden.' Meer hierover staat op de site van RTV Drenthe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer