LTO+verlangt+actie+Attero+na+weer+een+brand
Nieuws
© André Weima

LTO verlangt actie Attero na weer een brand

LTO Noord eist actie van afvalverwerker Attero in Wijster om branden te voorkomen. Er woedde zondagochtend voor de vijfde keer dit jaar een brand bij de afvalverwerker.

De vele branden zijn ontoelaatbaar, stelt LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts. 'Er wordt veel los gestort. Dat heeft de nodige consequenties, zoals kans op broei. Hoe ze het oplossen, dat laten we aan de afvalwerker over, maar wij willen dat er nu wat gebeurt.'

• Lees ook: Roep om herstel biomonitoring bij attero wijster

Veel boeren in de omgeving zijn ongerust, merkt Bloemerts. 'Ik sprak gisteren een boer die aangaf dat financiers van gronden zich al afvragen wat grond rond Attero waard is. Dan gaat veel te ver. We hebben goed overleg met de nieuwe eigenaar, maar dat laat onverlet dat de overlast er nog wel is en dat ze de teugels niet mogen laten vieren.'

Steun

LTO Noord hoopt ook op meer steun vanuit de politiek. 'Daar is het te lang stil gebleven. Er komt nu een nieuwe bestuursperiode aan. Bestuurders moeten de angstgevoelens bij boeren wegnemen. Veiligheid van een afvalverbrander is toch een provinciale verantwoordelijkheid.'

Bloemerts wil niet op de oplossingenstoel zitten, geeft hij aan. 'LTO-beleidsmedewerker Taeke Wahle is aangesloten bij het crisisoverleg. Daar is hij veel tijd mee kwijt. Die tijd besteden we liever aan ledenbelangenbehartiging op een ander vlak.'

Metingen

Het RIVM heeft zondag metingen verricht. De resultaten hiervan worden aan het einde van volgende week verwacht. Het RIVM riep op het vee niet te weiden in het gebied. Ook kippen moesten naar binnen. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 4°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 4°
  10 %
Meer weer