Zorg om arbeid door coronacrisis

Werkgevers in de land- en tuinbouw maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten vanwege de corona-uitbraak. Met name in het seizoenswerk dreigt een tekort te ontstaan.

Zorg+om+arbeid+door+coronacrisis
© Johan Wissink

De beschikbaarheid van seizoenskrachten wordt van twee kanten negatief beïnvloed. Enerzijds is merkbaar dat Oost-Europeanen die hier al aan het werk zijn versneld terug willen naar hun land van herkomst. De vrees bij werknemers bestaat dat grenzen dichtgaan.

Anderzijds neemt bij seizoensarbeiders in Polen de aarzeling toe om nu naar het buitenland te vertrekken. Zij vrezen dat ze niet op de plaats van bestemming kunnen aankomen, maar wel reiskosten maken. Of dat ze hier besmet worden met corona. Nederland neemt vooralsnog minder strenge maatregelen dan Polen, waar onder meer alle scholen worden gesloten.

Aan de vooravond van bijvoorbeeld de aspergeoogst geeft dit zorgen over de arbeidsvoorziening. Extra focus op het personeelsbeleid is nu nodig, zegt directeur Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht. Zij heeft nauw contact met werknemersinstanties in onder andere Polen en ontvangt sinds woensdag verontruste telefoontjes van werkgevers.


Van de Ven adviseert hen met het personeel in gesprek te gaan. 'En neem op je bedrijf alle hygiënemaatregelen in acht. Faciliteer die ook voor je mensen: zorg voor voldoende zeep, desinfectiemiddel, papieren zakdoeken, extra schoonmaakrondes en check of ze goed verzekerd zijn voor zorg in Nederland. Laat zien dat je alle aandacht hebt voor hun gezondheid en toon je ook hierin een goede werkgever. Dat geeft vertrouwen.'

Wie binnenkort meer personeel nodig heeft, doet er goed aan om over alternatieven na te denken. Niet eenvoudig, want ook bij uitzendbureau's dreigt arbeidskrapte. 'En de inzet van extra schooljeugd zou in tegenspraak kunnen zijn met de oproep aan Nederlanders om zoveel mogelijk thuis te werken', aldus Van de Ven.

Een opluchting is het vooralsnog uitblijven van een collectieve sluiting van de scholen, waardoor de beschikbaarheid van werkende ouders in het geding komt. De gevolgen daarvan zouden in de hele agrarische sector merkbaar zijn, van melk ophalen tot de verwerking van vers geoogste groente.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer