CZAV: 'Quickstart heeft in cichorei positieve effecten'

Met een toevoeging van Quickstart is in cichorei een meeropbrengst te behalen voor zowel wortel- als inulineopbrengst. Dit blijkt uit proeven van CZAV op proefboerderij Rusthoeve.

CZAV%3A+%27Quickstart+heeft+in+cichorei+positieve+effecten%27
© Johan Wissink

Het zaaien van cichorei moet heel precies gebeuren. Ook het zaaitijdstip kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst. Zo wordt cichorei tussen eind maart en begin april gezaaid om een goed resultaat te krijgen. Na begin april zaaien kan nadelig zijn, want dan haalt de plant niet voldoende dagen om te groeien.

Als de cichorei eenmaal gezaaid is, wordt verwacht dat de plant zich snel ontwikkeld. Maar in de praktijk ziet CZAV dat de opkomst vrij traag is. Een beperkte kiemenergie ligt hier aan de basis van. Als er niet genoeg kiemvoeding is bij fijnzadige gewassen als cichorei, zal het plantaantal tegenvallen. Dit betekent automatisch een lage opbrengst. Het toedienen van startmeststoffen is dus van essentieel belang voor een goede start.

Opbrengstproeven

Ieder seizoen legt CZAV proeven met cichorei aan op proefboerderij Rusthoeve. Met deze proeven kijkt de coöperatie hoe de teeltmaatregelen zijn te optimaliseren. Niet alleen rassen en bemesting worden onderzocht, maar ook het gebruik van startmeststoffen. Dit is om de moeilijke beginontwikkeling te stimuleren. Er zijn proefresultaten verzameld vanaf 2016 met startmeststof Quickstart.

Uit de proefresultaten blijkt dat met een toevoeging van Quickstart een meeropbrengst wordt gehaald voor zowel wortel- als inulineopbrengst. Met dosering van 30 liter voor cichorei wordt een significant verschil behaald ten opzichte van een standaard toepassing. Quickstart-meststoffen hebben een lage EC-waarde, waardoor plaatsing rondom het zaad mogelijk is zonder dat kiemvertraging of beschadiging optreedt.

Quickstart is speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Dat levert een betere en egalere kieming op, zeker in lastigere voorjaren qua temperatuur en vocht. Naast 25 procent fosfaat, bevat Quickstart ook 13 procent kalium. Dit alles leidt tot een betere beginopkomst bij jonge cichoreiplanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer