Contract cichorei verandert flink

Sensus heeft de contractprijzen voor de cichoreitelers met 3 euro per ton verlaagd. De kosten moeten omlaag om het resultaat van Sensus te verbeteren. Met een loyaliteitspremie wil de verwerker de continuïteit van de grondstofvoorziening naar de toekomst toe borgen.

Contract+cichorei+verandert+flink
© Koos van der Spek

'Het resultaat van Sensus staat de laatste twee jaar onder druk. We verkopen de inuline uit cichorei tegen lagere prijzen. Door concurrentie op de inulinemarkt zijn de marges flink onder druk gezet', zegt René Schunselaar namens het managementteam van Sensus. Hij sprak woensdag op de regiovergadering van de Telersvereniging in Valthe.

Om het financiële resultaat weer op het gewenste niveau te krijgen, moet de inulineproducent de kosten verlagen. Sensus vraagt hierbij ook een bijdrage van de telers. Vanaf dit jaar gaat het prijsniveau voor de cichorei met circa 4 procent (3 euro per ton) naar beneden. Telers in Noordoost- en Noordwest-Nederland krijgen daarnaast te maken met 1 euro per ton extra aan kosten voor het reinigen bij verlading.


De contractbesprekingen hebben afspraken voor een periode van drie jaar opgeleverd. Dat zorgt voor stabiliteit. Ondanks de minder gunstige voorwaarden zijn de contracten gewoon getekend en blijft het areaal cichorei in 2020 op ongeveer het niveau van vorig jaar. 'Het accepteren van de gewijzigde voorwaarden is belangrijk voor Sensus en we spreken hiervoor onze waardering uit', zegt Schunselaar.

Loyaliteitspremie

Telers die Sensus trouw blijven, komen in aanmerking voor een loyaliteitspremie. De hoogte van de premie is afhankelijk van het niveau van het economische resultaat van Sensus. De loyaliteitspremie is nieuw in het contract en moet bijdragen aan de continuïteit van de grondstofvoorziening, wat van belang is voor Sensus en de telers.

Met de huidige capaciteit van de fabriek in Roosendaal kan Sensus minder cichorei verwerken dan de markt aan inuline vraagt. 'We moeten investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit', zegt Schunselaar. 'Het is mede daarom belangrijk dat we resultaatherstel kunnen laten zien.'

Productiecapaciteit

De capaciteit van de fabriek is gedurende de campagne niet steeds 100 procent. Schunselaar geeft aan dat het percentage omhoog moet, maar ook het maximale niveau moet omhoog worden bijgesteld. 'De vraag naar inuline uit cichorei neemt toe. We moeten proberen de groei in de markt te pakken.'

Telers hebben zorgen over de onkruidbestrijding, zo werd duidelijk. Door de herbeoordeling kunnen er middelen komen te vervallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer