Aspergeseizoen gestart zonder grote opening

Het aspergeseizoen 2020 is afgelopen weekend, zonder grote opening, van start gegaan. Vanwege het coronavirus werden de activiteiten in onder andere Peel en Maas en Noord-Brabant afgelast.

Aspergeseizoen+gestart+zonder+grote+opening
© Twan Wiermans

'Maar ook zonder festiviteiten gaat het seizoen gewoon van start, want de asperges laten niet op zich wachten', zegt Jan Linssen, voorzitter van Aspergegilde Peel en Maas.

In Peel en Maas is het witte goud inmiddels volop verkrijgbaar. 'Helaas kan er aan de horeca momenteel niets geleverd worden, maar de asperges liggen in de schappen van de supermarkt en ze zijn natuurlijk ook te verkrijgen via de telers die aan huisverkoop doen', vertelt Linssen.

Verkoop aan huis

De verkoop bij telers aan huis gaat dus gewoon door, waarbij de coronarichtlijnen die door de overheid zijn bepaald, worden gevolgd. Punt van zorg bij de telers is een tekort aan arbeidskrachten. 'We merken dat het moeizamer loopt dan andere jaren, om nu aan voldoende medewerkers te komen', zegt Linssen. 'Maar de telers stellen alles in het werk om hun asperges de grond uit te krijgen.'

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Er komt onder meer hulp vanuit sectoren waar nu geen of een heel stuk minder werk is. 'Denk aan de horeca en de glastuinbouw. We krijgen spontaan aanmeldingen van mensen die mee willen helpen. Daar zijn we erg blij mee. Het toont eens te meer aan dat de sociale cohesie groot is.'

Besloten kring

In Brabant zijn alle publieke activiteiten van het Brabants Asperge Genootschap stilgelegd. De trofee voor de eerste gestoken asperges van de volle grond is in besloten kring uitgereikt aan Van Gerven Asperges uit Oirschot. Jan van Gerven uit Oirschot is op tijd begonnen met het steken van de eerste asperges en heeft vooralsnog geen personeelstekort. Zijn buitenlandse arbeidskrachten waren al in Nederland voordat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht werden.

Dat ligt anders bij Monique van Lierop uit Bakel. Zij zag de veilingprijs van asperges deze week onderuitgaan, terwijl de oogst bij hen nog moet beginnen. 'We proberen de oogst enigszins te vertragen en te verspreiden.'
Een deel van het vaste personeel zit nog in Polen en Roemenië. Het is maar zeer de vraag of ze kunnen komen. Van Lierop hoopt dat ze een verklaring krijgen waarmee ze met de auto mogen reizen. 'In het ergste geval kan ik mogelijk een beroep doen op het personeel van collega's.'

Bij LTO Arbeidskracht worden massaal zorgverzekeringen afgesloten, omdat werkgevers willen dat hun personeel goed verzekerd is.

Bent u op zoek naar extra personeel? Ga dan naar www.helponsoogsten.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer