Middelmatig aspergeseizoen ten einde

Het aspergeseizoen stopt traditiegetrouw op 24 juni, want dan is het Sint Jan. Aspergeteler Henk Slettenhaar uit Klazienaveen is niet super enthousiast over het afgelopen oogstseizoen, maar hij is blij dat de asperges beter waren dan vorig jaar. En hij steekt nog rustig een weekje door.

De aspergeteler weet uit ervaring dat iets langer oogsten na 24 juni geen kwaad kan. Maar ook dat het wel van belang is dat de planten rust krijgen om bij te tanken. 'Een asperge geeft opbrengst in drie vluchten of schotten. En het derde schot laat je doorgroeien zodat de plant weer energie kan opslaan voor het volgende seizoen. De aspergeplant moet je zien als een accu. Een accu is na tien jaar versleten en datzelfde geldt voor een asperge. In dat tiende jaar geeft de plant zulke dunne stengels dat het bijna niet meer de moeite waard is om te oogsten.'

Oogst begint eerder

De verkoop van verse asperges bij de boerderijwinkel van de familie Slettenhaar loopt goed. 'De asperge is natuurlijk populair omdat het een hele vroege groente is. Mensen willen graag van de winterkost af en dan is de asperge erg welkom. Toen ik een dikke dertig jaar geleden begon met asperges, werd er pas in mei geoogst. Door de vroege rassen en het gebruik van folie is de eerste oogst al zo'n maand naar voren geschoven. Waardoor sommige telers tegenwoordig ook eerder stoppen dan 24 juni.'

Nog één week genieten

En daar waar vrijwel alle telers in Nederland en omringende landen stoppen op Sint Jan, daar gaat de aspergeteler uit Klazienaveen nog een paar dagen door. 'Met de vroege rassen zijn we al op 1 juni gestopt, maar op dit perceel staat een laat ras. En aangezien Sint Jan op maandag valt heb ik besloten de boerderijwinkel tot eind van de week open te laten. Zodat klanten nog een week kunnen genieten van mooi weer, verse asperges en wellicht een wit wijntje erbij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer