Duitse aspergetelers minderen areaal vanwege personeelstekort

Vier op de tien Duitse aspergetelers zijn van plan om het teeltoppervlak in de komende drie jaar terug te brengen. Dat blijkt uit een enquête van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer.

Duitse+aspergetelers+minderen+areaal+vanwege+personeelstekort
© Twan Wiermans

Van de gepeilde telers zei 10 procent uitbreidingsplannen te hebben en 50 procent wist nog niet of het bedrijf zal krimpen of groeien. De enquête is in juli gehouden en ruim 150 bedrijven deden eraan mee.

Seizoensarbeiders

Belangrijkste reden om het teeltoppervlak te verkleinen, is het tekort aan personeel. De helft van de ondernemers zegt dat het in 2019 moeilijker was om aan seizoensarbeiders te komen dan in het jaar ervoor. In veel gevallen kwam buitenlands personeel niet opdagen. Ook vertrokken medewerkers vroegtijdig. Een kleine 10 procent van de asperges kon niet worden geoogst vanwege het gebrek aan personeel.

Aspergetelers hadden dit jaar al maatregelen genomen om het personeelstekort op te vangen, blijkt uit het onderzoek. Zes op de tien bedrijven brachten al het areaal terug. Tevens waren er op 20 procent van de bedrijven ergonomische verbeteringen doorgevoerd.

Groene asperges

Duitse telers van groene asperges hebben duidelijk andere toekomstplannen dan hun collega's van het gele goud. Ruim een kwart wil uitbreiden in de komende drie jaar. Twee op de tien zeggen te krimpen, terwijl 55 procent nog geen beslissing heeft genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer