Grote onzekerheid over aspergeseizoen

Het is nog rustig in de boerderijwinkel van aspergeteler Henk de Weerd uit Raalte. In de koeling en toonbank liggen de asperges die uit de kas komen. Over twee weken hoopt hij van het land te kunnen oogsten. Maar De Weerd vraagt zich af hoe de verkoop dit seizoen zal gaan. Want zo'n 40 procent van zijn asperges ging vorig jaar nog naar de horeca.

Henk de Weerd heeft de nodige voorzorgsmaatregelen genomen in zijn winkel. Er is veel ruimte gemaakt zodat klanten afstand kunnen houden van elkaar en het personeel. De betalingen worden bij voorkeur digitaal gedaan.

'We vragen de klanten met de pinpas te betalen. En als het niet anders kan, gaat het geld op een schaaltje op de balie. De pinautomaat wordt na elke betaling weer gereinigd', zegt De Weerd.

Thuis laten bezorgen

Zo'n 40 procent van zijn oogst verkocht de aspergeteler vorig jaar aan de horeca. Die omzet valt nu in eerste instantie weg omdat restaurants dicht zitten. Maar Henk de Weerd hoopt dat de plannen van enkele horecaklanten om maaltijden thuis te bezorgen gaat aanslaan.

Verder houdt hij zijn personeelsbestand in de gaten. 'Ik heb nu vier arbeidskrachten uit Roemenië aan het werk. En heb er nog twee extra aangevraagd voor de oogst buiten. Maar ik denk dat ik die sowieso ga afzeggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer