Coronavirus+be%C3%AFnvloedt+tarwenoteringen+negatief
Achtergrond
© Twan Wiermans

Coronavirus beïnvloedt tarwenoteringen negatief

De tarwenoteringen in Noord-Amerika en de Europese Unie (EU) zijn deze week gedaald. Het negatieve sentiment werd vooral veroorzaakt door de onzekerheid over de verspreiding en de gevolgen van het coronavirus.

Een sterke exportvraag zorgde voor wat tegenwicht, evenals het aanhoudende te warme en droge weer in het oosten van Europa, en de natte omstandigheden in het westen van de EU. Dit heeft mogelijke gevolgen voor de oogst in het seizoen 2020/2021.

De noteringen in Australië gingen iets omhoog na berichten dat China 0,5 miljoen ton maaltarwe heeft verkocht. De uitvoer uit Oekraïne was tot en met 24 januari met 15,6 miljoen ton 38 procent hoger dan vorig seizoen.


Dit meldt het Weekbericht Granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De informatie over de actuele ontwikkelingen in de granenmarkt is afkomstig uit Brussel.

Frankrijk

De Europese noteringen werden onder andere beïnvloed door de stakingen in Frankrijk, waardoor de uitvoer via Franse havens werd bemoeilijkt. In combinatie met een sterke export (plus 59 procent ten opzichte van vorig jaar) leidde dit tot stijgende spotnoteringen voor maaltarwe en mais.

De Europese Unie is in het seizoen 2019/2020, op basis van gegevens uit het douanesysteem, een netto-exporteur van 9,3 miljoen ton graan. In dezelfde periode van het vorige seizoen was de EU een netto-importeur van 1,8 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer