Texel lanceert Lammetjesradar

Enkele schapen op Texel dragen sinds kort een gps-tracker. Toeristen kunnen de schapen en lammeren hierdoor makkelijker vinden en meer te weten te komen over de sector. VVV Texel lanceerde met schapenhouders maandag de Lammetjesrader.

Texel+lanceert+Lammetjesradar
© Richard Heerschap

Op de online kaart staan de locaties van pasgeboren lammeren op Texel. Zo'n twaalf boeren doen aan het project mee, stelt schapenhouder Carlo Veeger uit Den Hoorn. 'Het is een pr-stunt van de VVV. Veel toeristen komen hier naar toe om schapen te bekijken. Wij vroegen ons als boeren af wat het voor ons oplevert.'

De schapenhouders hebben nu de afspraak gemaakt dat de VVV hun meer gaat helpen bij de promotie van lamsvlees, door bijvoorbeeld social media in te zetten. 'Het lamsvlees moet de weg naar de consument nog meer vinden. Nog altijd gaat de helft van de lammeren het eiland af en wordt hier dus niet opgegeten. Dat kan altijd beter.'

Signaal

Naar verwachting lammeren tot april zo'n 22.000 schapen bij ongeveer vijftig schapenhouders op Texel af. Twaalf schapen dragen een gps-tracker. Deze geeft iedere twee minuten een signaal af naar de online radar, zodat de toeristen ongeveer weten waar de lammeren lopen

Voorkomen moet worden dat de toeristen over het hek klimmen en naar de schapen en hun lammeren lopen, vindt Veeger. 'Die zorg hebben we bij de VVV geuit. Mede daarom hebben we aangeven dat niet het lam, maar de moeder een tracker om krijgt.'

Dubbel

Die aanpak is wat dubbel, erkent Veeger. 'Aan de ene kant willen we wel dat toeristen helpen als er een schaap op de rug ligt. Maar we zitten er niet op te wachten dat ze het zomaar het land ingaan. Of dat niet gebeurt, dat moeten we ervaren. Maar we hebben er vertrouwen in dat dit mee gaat vallen.' De Lammetjesradar geeft naast de locatie een update van de lammeren. Ook is er meer informatie op de website over de schapenhouders, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden op Texel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer