Britten+melden+zich+om+te+komen+oogsten+in+eigen+land
Nieuws
© Ruud Ploeg

Britten melden zich om te komen oogsten in eigen land

Britten lijken gehoor te geven aan de oproep om in eigen land bij boeren en tuinders aan de slag te gaan. Vanwege de coronacrisis wordt een personeelstekort van 80.000 mensen verwacht.

Via het wervingsbureau Hops Labor Solutions hebben zich in tweeënhalve dag bijvoorbeeld al 6.000 mensen aangemeld, meldt agrarisch vakblad Farmers Weekly. In het Verenigd Koninkrijk wordt 98 procent van de oogstwerkzaamheden gedaan door mensen van buiten het Verenigd Koninkrijk. De brexit gaf al druk op het aanbod van seizoensarbeiders, maar de uitbraak van corona zorgt helemaal voor grote problemen voor boeren en tuinders.

Net als in Nederland zijn er in het Verenigd Koninkrijk diverse wervingsacties gestart. Zo richt een groep bessentelers in Schotland onder de naam Angus Growers zich op mensen die door de coronacrisis hun baan hebben verloren of deze dreigen te verliezen. Dit jaar verwacht de groep een tekort van 3.200 werknemers, dat is 80 procent van het personeelsbestand.


De Schotse boerenorganisatie NFU Scotland heeft een speciale dienst in het leven geroepen om mensen te rekruteren voor seizoenswerk bij boeren en telers. Volgens voorzitter Andrew McCornick zijn het uiterst uitdagende tijden voor veel verschillende sectoren en industrieën.

'Britse boeren worden zwaar getroffen'

'Veel boeren en telers zullen zwaar worden getroffen door een gebrek aan beschikbare buitenlandse arbeiders door Covid-19, juist wanneer ze nodig zijn voor het planten en oogsten van fruit- en groentegewassen', zegt McCornick. 'Op hetzelfde moment worden Schotse en Britse werknemers voor onbepaalde tijd ontslagen. In deze tijd is het belangrijk dat we samenwerken om banen beschikbaar te stellen aan mensen die ze nodig hebben. Tegelijkertijd stellen we daarmee de productie van gezond voedsel zeker.'

De Country Land and Business Association (CLA) in Groot-Brittannië deed eind vorige week ook al een beroep op de Britse regering om het probleem heel serieus te nemen. Personeelsleden in de landbouwsector zouden als 'sleutelfiguren' gezien moeten worden. Op deze manier kunnen levensvatbare bedrijven overleven.

De CLA verwacht dat 75 procent van deze werknemers het Verenigd Koninkrijk niet binnen zal komen vanwege de corona-uitbraak en de daarbij behorende beperkingen van het vrije verkeer.

Help ons oogsten
In Nederland maken boeren en tuinders zich ook zorgen over de beschikbaarheid van arbeid. Daarom is LTO Arbeidskracht gestart met het initiatief 'Help ons oogsten'. Bent u op zoek naar extra personeel? Kijk dan op helponsoogsten.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer