CBL%3A+maximumaantal+klanten%2C+winkelwagen+verplicht
Nieuws
© Twan Wiermans

CBL: maximumaantal klanten, winkelwagen verplicht

Het gebruik van een winkelwagen wordt verplicht in supermarkten en het aantal klanten per winkel wordt beperkt.

Die maatregelen heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Supermarkten mogen per 10 vierkante meter verkoopvloeroppervlak één klant toelaten. Dit wordt geregeld door het aantal winkelwagens te beperken. Het gebruik van een winkelwagen helpt klanten ook om voldoende afstand te houden.

In kleinere supermarkten zonder winkelwagens wordt het gebruik van een mandje verplicht. In deze winkels is slechts een beperkt aantal mandjes beschikbaar, zodat het niet te druk wordt in de winkel. Als er geen winkelwagen of mandje beschikbaar is, mogen op dat moment geen nieuwe klanten naar binnen. Klanten moeten buiten wachten tot er een wagen of mandje vrijkomt.

Door deze maatregel kan bij een beperkt aantal winkels buiten een rij ontstaan, verwacht het CBL. Supermarkten hebben contact met gemeenten over ondersteuning bij het handhaven van voldoende afstand in wachtrijen buiten.

Speciale kleding voor vakkenvullers

Ook vakkenvullers helpen klanten eraan herinneren anderhalve meter afstand te houden. Zij dragen vanaf deze week aangepaste werkkleding met de oproep hiertoe. Klanten komen regelmatig en vaak onbewust te dicht in de buurt van supermarktmedewerkers.

Supermarktketens kiezen zelf hoe ze hun kleding aanpassen, bijvoorbeeld met een opvallend hesje. Dit kan per keten verschillen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer