Goede marktvraag broedeieren houdt aan

Pluimveehouders met vleeskuikenouderdieren draaiden vorig jaar financieel goed. De broedeiprijzen zijn ook nu nog gunstig, al tekent zich een lichte prijsdaling af. Door de coronaperikelen is moeilijk te voorspellen hoe de exportmarkt zich gaat ontwikkelen.

Goede+marktvraag+broedeieren+houdt+aan
© Studio Van Assendelft

De broedeimarkt was in 2019 door de bank genomen goed. Hierdoor beurden houders van vleeskuikenouderdieren ofwel vermeerderaars in 2019 een hogere prijs voor geleverde broedeieren dan in 2018. Cijfers van ABAB Accountants en Adviseurs laten zien dat de gemiddelde broedeiprijs in 2019 0,19 euro bedroeg. Dat is 0,012 euro meer dan in 2018.

De directe kosten op vleeskuikenouderdierbedrijven waren in 2019 ongeveer gelijk aan 2018. Voerkosten vormen het grootste deel van de directe kosten. Ook hiervoor geldt dat ze in 2019 weinig verschilden van de voerkosten in 2018. Per saldo nam dan ook de gemiddelde voerwinst op vleeskuikenouderdierbedrijven in 2019 toe.

ABAB berekent over 2019 een voerwinst van 14,51 euro per opgehokte hen. Dit is 0,012 euro meer dan in 2018. Met deze voerwinst hadden pluimveehouders met vleeskuikenouderdieren in 2019 een goed jaar. De extra verdiensten op bedrijven met vleeskuikenouderdieren zijn met name toe te schrijven aan hogere opbrengsten. Het is vooral de exportmarkt die in de vleeskuikenouderdiersector bepalend is voor de broedeiprijs.

4,5 miljoen ouderdieren

Er zijn in Nederland ongeveer 175 bedrijven met vleeskuikenouderdieren. Daarnaast zijn er ruim 60 bedrijven die vleeskuikenouderdieren opfokken. Bedrijven met vleeskuikenouderdieren houden gezamenlijk circa 4,5 miljoen ouderdieren, met een jaarlijkse productie van 900 miljoen broedeieren. Meer dan 70 procent daarvan is bestemd voor de exportmarkt.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Ongeveer twee derde gaat als broedei naar het buitenland en ongeveer een derde als eendagskuiken. Eendagskuikens gaan naar Duitsland en België. Broedeieren gaan onder meer naar de Baltische staten, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Rusland is al jaren de grootste afnemer van Nederlandse broedeieren. Vorig jaar nam de vraag naar broedeieren vanuit Rusland verder toe. Naast Rusland is Irak een belangrijke en groeiende afnemer.

Goede kwaliteit en bevruchting

Ook al is er sprake van uitbreiding van de productie van broedeieren in met name Oost-Europese landen, er blijft in de wereld veel vraag naar Nederlandse broedeieren. Ondanks de lagere kostprijs van de Oost-Europese kippenboeren, blijven de Nederlandse broedeieren in trek vanwege de goede kwaliteit en hoge bevruchting.

Rabobank concludeert dat er in Nederland ruimte blijft voor pluimveevermeerderingsbedrijven. Al verwacht de bank wel dat op termijn de exportmogelijkheden voor broedeieren zullen afnemen.

Hoge kostprijs

Door de verhoudingsgewijs hoge kostprijs van broedeieren is volgens Rabobank het bewaken van de balans tussen vraag en aanbod erg belangrijk. Als het niet lukt om broedeieren als broedeieren te verkopen, gaan ze naar de verwerkende industrie en komen ze in voedingsmiddelen terecht. De prijs die een vermeerderaar dan krijgt, ligt op 15 tot 20 procent van de kostprijs. Dat houdt een vermeerderingsbedrijf niet lang vol.

De eerste maanden van 2020 stonden in het teken van een goede vraag naar broedeieren en stijgende prijzen. Begin maart noteerde de Broedeiprijs Vrije Markt 0,26 euro. Deze week zakte de vrijemarktprijs terug naar 0,25 euro. Nog steeds een hoge prijs. Door het coronavirus is het lastig om het marktperspectief voor de komende maanden te schetsen. De vraag is nog steeds groot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer