Export en dierziektes bepalen broedeimarkt

De stijgende exportvraag naar broedeieren en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in China bieden volop kansen voor de Nederlandse broedeieren. Op korte termijn zijn de vooruitzichten goed.

Export+en+dierziektes+bepalen+broedeimarkt
© Studio Van Assendelft

Bijna 40 procent van de Nederlandse broedeieren wordt geëxporteerd, inclusief de export van eendagskuikens is dit 55 procent. De exportmarkt is sterk afhankelijk van vogelgriepuitbraken en oorlogen wereldwijd.

'Nederland is sterk in kwaliteit, distributie en flexibiliteit, het kunnen leveren wanneer er vraag is', zegt Wout van Wolfswinkel, president van Elpha, de belangenbehartiger voor de Europese pluimvee-industrie van eendagskuikens en broedeieren. In 2018 gingen bijvoorbeeld 21 miljoen broedeieren naar Zimbabwe, een land dat in 2016 nog geen Nederlandse broedeieren importeerde. In 2017 importeerde Zimbabwe 180.000 broedeieren.

De broedeiprijs is sterk afhankelijk van de vraag op exportmarkten. Duitsland, België en Rusland zijn de belangrijkste afnemers van de Nederlandse broedeieren, met respectievelijk 22, 30 en 25 procent.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Vraag in Rusland

Van de afzet buiten de EU gaat 80 procent van de broedeieren naar Rusland. Daar blijft de vraag hoog vanwege het afgenomen aantal vleeskuikenouderdieren door hoogpathogene vogelgriepuitbraken, failliete vermeerderingsbedrijven, minder goede technische resultaten en een goede roebelkoers.

'De Nederlandse broedeieren staan wereldwijd bekend vanwege de goede bevruchting en kwaliteit van eendagskuikens', zegt Jeroen van den Hurk, sectorspecialist pluimvee bij de Rabobank. Voor de middellange en lange termijn ziet de toekomst er redelijk tot goed uit vanwege de stijgende vraag naar pluimveevlees.

De Nederlandse vermeerderaars zijn de meest efficiënte vermeerderaars ter wereld. Zaak is om dat te behouden en de kostprijs te beheersen. De afgelopen zeven jaar was de gemiddelde opbrengstprijs 18 tot 18,50 cent per broedei. De kostprijs van een Nederlands broedei ligt tussen 19 en 20 cent.

Afrikaanse varkenspest

Het komende jaar heeft de uitbraak van AVP veel invloed op de prijzen, ook op die van broedeieren. Wereldwijd daalt de varkensvleesproductie 10 tot 15 procent. In China is al een tekort aan dierlijke eiwitten, waardoor de vraag naar pluimveevlees stijgt en dus ook de vraag naar broedeieren.

De export van broedeieren is sterk afhankelijk van de vogelgriepstatus in Nederland. De Chinese markt laat bijvoorbeeld geen Nederlandse broedeieren toe. Rusland exporteert nu als gevolg van AVP veel pluimveevlees naar China. Daardoor neemt hun vraag naar broedeieren toe. Die importeert Rusland voor een groot deel vanuit Nederland.

Concurrentie

Nederland is al jaren wereldexporteur van broedeieren. De concurrentie uit België en Duitsland groeit. Nederland heeft 5,8 miljoen ouderdieren, 1 procent van het totaalaantal vleeskuikenouderdieren ter wereld, 560 miljoen. De laatste drie jaar is het aantal vleeskuikenouderdieren in Nederland met 11 procent gedaald.

Opkomende markten vanuit Azië en Afrika focussen zich op het opzetten van vleeskuikenbedrijven, om te kunnen voorzien in hun pluimveevlees. 'De daarvoor benodigde broedeieren importeren ze', zegt Van den Hurk.

'Vermeerdering is het moeilijkste deel in de pluimveeketen. Nederlandse vermeerderingsbedrijven zijn familiebedrijven die technisch vaak beter presteren dan buitenlandse integraties. Het Midden-Oosten, Afrika en Azië bieden de meeste kansen', zegt van den Hurk. Hier bestaan mogelijkheden voor de Nederlandse vermeerderaars, mits de opbrengst- en kostprijzen in balans zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer