Bio-ei in de knel door 1 ster Beter Leven

Biologische eieren ondervinden grote concurrentie van eieren met 1 ster Beter Leven. Daarnaast is de productie van biologische eieren groter dan de huidige marktvraag. Hierdoor is de markt voor deze producten flink verstoord. Dat heeft grote gevolgen voor de prijzen.

Bio%2Dei+in+de+knel+door+1+ster+Beter+Leven
© Twan Wiermans

Biologische pluimveehouders krijgen contracten aangeboden met prijzen die meer dan 20 procent lager liggen dan in het vorige contract. Producenten die zijn aangewezen op de vrije markt zijn nog slechter af. Hun eieren gaan veelal voor handelsprijzen naar de eierverwerkende industrie.

Dit alles leidt ertoe dat biologische legpluimveehouders hun koppels versneld afvoeren, vaak al op een leeftijd van 76 weken. Diverse pluimveehouders maken de keuze om voor een nieuwe ronde geen dure biologische hennen op te zetten, maar kiezen voor productie van vrije-uitloopeieren of scharreleieren met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Oorzaken van overschot

Oorzaken van het overschot aan biologische eieren liggen in zowel het buiten- als het binnenland. In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse eieren, is er minder vraag naar biologische eieren uit Nederland.

De fipronilcrisis, die begon in de zomer van 2017, zorgde voor druk op de afzet van eieren in Duitsland. Tegelijkertijd nam de productie van biologische eieren in Duitsland toe. Daar komt bij dat de supermarkten de voorkeur geven aan in Duitsland geproduceerde eieren. Door het extra aanbod wordt dit gemakkelijker. Hierdoor verloopt de afzet van de Nederlandse biologische eieren in Duitsland nog steeds moeizaam.

1 ster Beter Leven

Op de binnenlandse afzetmarkt ondervinden biologische eieren in het winkelschap grote concurrentie van scharreleieren met 1 ster Beter Leven. Supermarkten hebben een grotere marge op de 1 ster-eieren en promoten deze dan ook meer.

De meeste supermarkten verkopen scharreleieren met 1 ster voor een prijs die een fractie lager ligt dan die van biologische eieren. Hiermee hebben ze een grotere marge op de 1 ster Beter Leven-eieren. Uit het oogpunt van de supermarkten is het dan ook begrijpelijk dat ze bij het promoten van de producten vooral de nadruk leggen op de eieren met 1-ster Beter Leven.

Overstap supermarkten

Albert Heijn (AH) maakte vorig najaar bekend volledig over te stappen op minimaal 1 ster Beter Leven-eieren. Ook Jumbo schrapte reguliere scharreleieren uit het assortiment. In januari kwam supermarkt Lidl met de mededeling over te stappen op uitsluitend witte eieren met minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

Met deze minimumeis voor de eieren in het winkelschap wil Lidl dierenwelzijn borgen. En voor witte eieren is gekozen uit milieuoverwegingen. Deze kippen hebben minder voeding nodig voor het leggen van een ei.

Inmiddels hebben twee op de drie scharreleieren in Nederlandse supermarktschappen 1 of 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologische eieren hebben 3 sterren van dit keurmerk. Consumenten zien de eieren met 1 ster wel zitten. Dat gaat ten koste van de verkoop van de biologische eieren. Met alle gevolgen van dien voor de producerende pluimveehouders.

Rust op eiermarkt
In andere segmenten van de eierenmarkt is het rustig, met redelijk stabiele prijzen. De NOP 2.0-scharrelnotering voor witte eieren, maat M 55-56, staat maanden rond de 6 cent genoteerd. In maart 2018 kende de eierpijs een prijsval, nadat veel door fipronil getroffen bedrijven de productie weer oppakten. Eerder was er krapte op de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer