Eieren+vinden+vlot+hun+weg+naar+afnemer
Achtergrond
© Twan Wiermans

Eieren vinden vlot hun weg naar afnemer

Al wekenlang loopt de eiermarkt als een trein en pakstations zijn uitverkocht. De prijzen blijven stijgen. De traditionele zomerdip in de eierprijzen bleef deze zomer voor een groot deel achterwege.

Na de zomervakantie begon het echt te bruisen op de eiermarkt. Pakstations hoefden maar weinig moeite te doen om hun eieren kwijt te raken. Voorraden verminderden fors.

Nog steeds is sprake van een gunstige marktsituatie. De overstap van een aantal supermarkten in september naar Beter Leven-eieren, heeft niet geleid tot een overschot aan scharreleieren. Bruine scharreleieren zonder ster gaan momenteel vooral naar België.

Kerst

Eierverwerkende bedrijven hebben sinds vorige maand eieren nodig voor de productie van ingrediënten voor producten die in de weken voor kerst in de winkels komen. In combinatie met goede afzetmogelijkheden op alle andere afzetmarkten zorgt dit ervoor dat sinds enkele weken de eierprijzen flink in de lift zitten.

Zo steeg deze week de Amsterdamse grossiersnotering (M) voor bruine scharreleieren met 0,20 euro naar 9,15 euro. De noteringen in Barneveld voor scharreleieren stegen deze week met 0,30 euro. Kooi-eieren worden ook steeds duurder. Kruishoutem kooi wit (M) noteert deze week 7,36 euro, 0,34 euro hoger dan de week ervoor.

De stevige vraag naar eieren leidt ertoe dat de eiermarkt over de volle breedte omhoog wordt getrokken. Marktsegmenten staan niet op zichzelf, maar beïnvloeden elkaar. Dat zie je goed terug in de stijgingen van de eierprijzen. Niet alleen de prijzen van scharreleieren laten een fors opgaande lijn zien.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Industrie

Dat de industrie veel moeite moet doen om voldoende eieren te kopen, zie je vooral terug in de sterk stijgende prijzen van kooieieren. Een van de oorzaken hiervan is het feit dat de industrie deze zomer weinig voorraden kon aanleggen. Legpluimveehouders kiezen in de zomer namelijk voor een langere leegstandsperiode. Wie bijvoorbeeld in juni een nieuw koppel opzet, heeft twee zomerperiodes met lagere prijzen in de legronde. Bij starten met nieuwe hennen na de zomer, telt de nieuwe ronde maar één zomer en twee winters met mogelijk gemiddeld hogere prijzen.

De sterk toegenomen marktvraag naar eieren heeft ook de markt voor biologische eieren weer uit het slop geholpen.
In de zomer was er op die markt nog sprake van forse overschotten met grote prijsdruk tot gevolg. Nu vinden ook biologische eieren weer vlotjes een koper. En dit heeft gunstige gevolgen voor zowel de vrije markt als de contractprijzen van biologische eieren.

Omdat het eieraanbod de vraag nauwelijks kan bijsloffen, raken pakstations eieren in alle categorieën moeiteloos kwijt. Scharrel- of kooi-, kleine of grote en zelfs biologische eieren; ze vliegen weg.

Incidenten

Hoge eierprijzen hebben vaak te maken met incidenten. De huidige situatie lijkt deels verklaarbaar door grootschalige ruiming van kippen in België vanwege milde vogelgriep, afgelopen zomer. Naar schatting zijn er drie miljoen hennen geruimd. Dit betekent een zeer forse vermindering van de eierproductie. Het duurt zeker tot voorjaar 2020 voordat de leghennenstapel in België weer op peil is.

Ook de stemming in de Nederlandse veehouderij lijkt van invloed te zijn op de eiermarkt. De stikstofproblematiek zou kunnen leiden tot stoppers. Die mogelijke toekomstige afname van het eieraanbod heeft nu al effect op de marktstemming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer