Consument hamstert eieren vanwege corona

Op de eiermarkt loopt de handel vlotjes. Naast de traditionele jaarlijkse opleving van de markt door de naderende paasdagen, zorgt ook de coronacommotie voor een grotere consumentenvraag. Over de hele linie geldt dat de prijzen hoger zijn dan vorig jaar deze tijd.

Consument+hamstert+eieren+vanwege+corona
© Persbureau Noordoost

Naast wc-papier lijken ook eieren in trek bij mensen die extra inkopen doen vanwege angst voor het coronavirus. Met name in Duitsland is dit het geval.

In het algemeen geldt dat er weinig loos is op de eiermarkt. In alle segmenten is er voldoende vraag om het aanbod weg te werken. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram steeg deze week met 0,09 euro naar 7,87 euro per 100 stuks.

M-eieren stuiver omhoog

Bij de Amsterdamse Index ging de prijs voor bruine M-eieren een stuiver omhoog naar 8,90 euro. De witte M-eieren bereikten met een dubbeltje erbij de 8,50 euro. Kruishoutem scharrel plust deze week met 0,08 euro tot een niveau van 7,94 euro bij de M-eieren.

Van plussen is geen sprake meer bij de kooi-eieren. De NOP-richtprijs 2.0 industrienotering zakte 6 maart met 0,019 euro naar een kiloprijs van 1,021 euro. De prijsdalingen bij de industrie-eieren kun je zien als een prijscorrectie na een periode waarin kooi-eieren verhoudingsgewijs duur waren ten opzichte van scharreleieren.

Extra vraag naar kooi-eieren

Dat heeft te maken met de extra vraag naar kooi-eieren in de maanden voor Pasen. Met name in Duitsland begonnen kokerijen en ververijen begin februari al met het aanleggen van voorraden.

Ook bij handelaren was sprake van hamsteren. Niet vanwege het coronavirus, maar met het oog op de vogelgriepdreiging in het oosten van Europa. Grootschalige uitbraken zouden het eieraanbod kunnen verstoren, vreesden handelaren. Dus ze kochten extra in.

Maar tot grootschalige uitbraken is het niet gekomen. Dit zorgt voor een prijsdaling bij de kooi-eieren tot een relatief normaal niveau, in relatie tot de scharreleierprijs.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Bij de kokerijen en ververijen zijn vooral middelzware witte eieren gewild. Daardoor was de afgelopen maanden het verschil tussen witte en bruine eieren relatief klein. Ook dat is zich nu aan het herstellen naar het gebruikelijke prijsverschil.

Duitsland is wat traditioneler dan Nederland. Eierhandelaren zien dat terug in de verkopen voorafgaand aan de paasdagen. De extra vraag naar eieren in die periode is in Duitsland groter en houdt langer aan dan in Nederland. De extra vraag begint in Duitsland al voorafgaand aan carnaval. Voor Duitsers is een ei een ideale carnavalssnack. Nederlanders kijken daar wat anders tegenaan.

Desniettemin is er ook in Nederland nog steeds sprake van extra verkoop van eieren in de laatste weken voor Pasen.

Prijsdaling na Pasen

Traditiegetrouw zorgt dit voor stijgende prijzen. Net zo traditiegetrouw is de verwachting dat na de paasdagen de vraag naar eieren tijdelijk inzakt, in combinatie met een bijbehorende prijsdaling. Handelaren horen van pluimveehouders dat ze het liefst kippen zouden hebben die in de maanden voor Pasen twee eieren per dag leggen, om dan na Pasen een maand met leggen te stoppen. Maar zulke kippen bestaan niet.

Toch hebben legpluimveehouders niet zoveel te klagen. Het actuele prijsniveau is hoger dan vorig jaar, waardoor een redelijke marge haalbaar is. En de marktvooruitzichten voor de rest van het jaar zijn niet ongunstig.

In Spanje en andere landen in Zuid-Europa bouwen veel leghennenhouders hun stallen om van kooihuisvesting naar andere systemen. Het aanbod van eieren uit die landen is daardoor tijdelijk lager.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer