Eieren+vinden+makkelijk+weg+naar+afnemers
Achtergrond
© Twan Wiermans

Eieren vinden makkelijk weg naar afnemers

Voor de eiermarkt geldt in grote lijnen dat vraag en aanbod redelijk goed met elkaar matchen. Het biologische marktsegment vormt daarop echter een uitzondering.

Dat eieren makkelijk hun weg vinden naar afnemers blijkt ook uit de eierprijzen. Die bewegen zich al maanden op een redelijk niveau. De traditionele zomerdip in de opbrengstprijzen was dit jaar beperkt. Vrijwel alle noteringen laten een opgaande lijn zien.

Traditioneel staan in de zomer niet alleen de eierenprijzen onder druk, maar krimpen ook de afzetvolumes. Mensen gaan op vakantie en kopen minder eieren. Dit is zowel het geval op de binnenlandse markt als in Duitsland, de grootste exportmarkt voor Nederlandse eieren.

Herbevoorrading supermarkten

Nu het eind van de vakanties in zicht komt en het normale leven weer begint, zijn supermarkten volop bezig met herbevoorrading en werken pakstations hun voorraden weg. Iets wat ieder jaar in deze tijd gebeurt, zowel in Nederland als in Duitsland.

Overigens blijkt uit Duits marktonderzoek dat Duitse consumenten voor scharreleieren uit Duitsland gemiddeld ruim 4 cent per ei meer betalen dan voor scharreleieren uit Nederland. Het prijsverschil is berekend over de eierverkoop in het tweede kwartaal van 2019.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Zomervraag

Dit jaar lijkt het te zijn gelukt om de afnemende zomervraag redelijk in de pas te laten lopen met de eierproductie. Diverse legpluimveehouders hebben na Pasen koppels hennen geruimd, waardoor het binnenlandse eieraanbod fors terugliep. Daarbij hebben ook niet alle legpluimveehouders veel haast gemaakt om lege stallen weer te vullen. Onder meer het hoge prijsniveau van pluimveerechten lijkt daarbij een rol te spelen.

Wat ook bijdraagt aan de soepele afzet van eieren, is de toegenomen vraag vanuit België. Door uitbraken van vogelgriep daar is de productie van eieren in België fors verminderd. Inmiddels zijn 82 Belgische pluimveebedrijven besmet met het H3N1-virus. Dit is bijna 10 procent van het totaal aantal Belgische pluimveebedrijven.

De vogelgriepuitbraak leidde de afgelopen maanden tot afname van de eierconsumptie, zonder dat zich dit vertaalde in een overspannen eiermarkt met negatieve prijsgevolgen voor pluimveehouders.

Marktkenners concluderen dat er sprake is van een rustige, gezonde eiermarkt. Dat was de afgelopen jaren wel anders. Ongeveer twee jaar geleden begon de fipronilcrisis. Naast veel ellende voor getroffen pluimveehouders, zorgde die crisis voor een wilde eiermarkt met hoge prijzen in de laatste maanden van 2017 en het eerste kwartaal van 2018.

Segmentering

Kenmerkend voor de eiermarkt is dat de segmentering zich de laatste jaren in versterkte mate heeft voortgezet. Vrijwel alle pluimveehouders produceren eieren die bestemd zijn voor specifieke markten. Denk onder meer aan reguliere scharreleieren, Freiland-eieren, Beter Leven-eieren, kooieieren en biologische eieren.

Samen met hun belangrijkste ketenpartners, de pakstations, lijken legpluimveehouders in bijna elk marktsegment redelijk goed in staat om te produceren wat de markt vraagt. Behalve in de biologische pluimveehouderij. Daar is sprake van een eieroverschot.

Biologisch overvoerd
Uitzondering op de gezonde eiermarkt vormen de biologische eieren. Daarvan is de productie groter dan de afzet. Dit zorgt voor een forse prijsdruk. Biologische pluimveehouders zonder vaste afzetafspraken ondervinden hiervan de grootste gevolgen. Zij beuren Freiland-prijzen voor hun eieren. Dat is te weinig om de kosten te dekken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 3°
  10 %
Meer weer