Leerlingen bedenken blussysteem voor stallen

Leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben de Technasium Brandweer Award gewonnen met hun Powder Box. Zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen streden woensdag om de award. Ze bedachten oplossingen om stalbranden te voorkomen. De presentatie van de ontwerpen was in Gasselternijveen, op de boerderij van Agnes van de Ven.

Volgens LTO Noord-bestuurder en jurylid Brenda Timmerman is de vinding van de leerlingen simpel toe te passen in bestaande stallen. 'Je vraagt je af: waarom bestaat dit product nog niet?'

De Powder Box is een soort confettikanon dat op een elektriciteitskast kan worden geplaatst. Er zit een sensor in die de warmte meet. Als er brand ontstaat, wordt deze met poeder direct geblust. Zo wordt voorkomen dat de brand toeslaat in de stal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer