Ketenborging%2Enl+accepteert+IKB+Ei
Nieuws
© Twan Wiermans

Ketenborging.nl accepteert IKB Ei

Ketenborging.nl heeft kwaliteitszorgsysteem IKB Ei geaccepteerd voor de schakel legeindbedrijven. Vrijwel alle aanbevelingen van Onderzoekscommissie Sorgdrager en de Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen voor de Nederlandse eiersector zijn overgenomen en afgerond.

Ketenborging.nl biedt bedrijven uit de voedselketen een overzicht van erkende kwaliteitsschema's die voldoen aan criteria die met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn opgesteld. In IKB Ei zijn aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de criteria van de Taskforce Voedselvertrouwen.

De commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager deed onderzoek naar de fipronilcrisis en gaf de sector een forse opdracht mee om zaken te verbeteren. De belangrijkste conclusie van het onderzoek was dat de eiersector, de NVWA en de ministeries van VWS en LNV te weinig aandacht hadden voor de voedselveiligheid. Ook vond Sorgdrager het IKB-ketensysteem voor eieren niet streng genoeg. LTO/NOP heeft steeds de aanbevelingen van commissie Sorgdrager gesteund.

Vrijwillig

Deelname aan IKB Ei is voor bedrijven in keten voor consumptie-eieren vrijwillig. Deelnemers verstrekken garanties over de manier van produceren, kwaliteit en herkomst. Om aan IKB Ei deel te nemen, moeten bedrijven aan een groot aantal voorschriften voldoen. Het systeem speelt ook in op toekomstige inkoopvoorwaarden vanuit de retail en levensmiddelenindustrie.

De volgende stap in de procedure is de acceptatie voor de overige schakels in IKB Ei. Dat zijn de schakels opfokgrootouder- en ouderdierbedrijven, grootouder- en ouderdierbedrijven, opfokleghennenbedrijven, pakstations en verzamelaars.

Het meeste werk daarvoor is volgens IKB Ei al gedaan. Er volgt nog een bezoek van de NVWA aan enkele bedrijven uit deze schakels. Deze bezoeken vinden plaats in april en mei 2020.

Informatie-uitwisseling

Ketenborging.nl is een initiatief van de Taskforce Voedselvertrouwen. Deze Taskforce werd in maart 2013 opgericht door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ).

Transparantie en informatie-uitwisseling maken een belangrijk onderdeel uit van de criteria die Ketenborging.nl stelt. Ondernemers kunnen via de website controleren of hun zakenpartners gecertificeerd zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer