LTO: 'Telers doen extra hun best voor voedselvoorziening'

Telers van voedingsgewassen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat Nederlandse consumenten tijdens de coronacrisis kunnen beschikken over voldoende gezond voedsel.

LTO%3A+%27Telers+doen+extra+hun+best+voor+voedselvoorziening%27
© Haijo Dodde

'De voedingstuinbouw en de akkerbouw zijn op dit moment sectoren die voor de oplossingen zorgen', stellen voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw en voorzitter Niels Zuurbier van LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten. Beide LTO-bestuurders vertellen over de impact van de coronacrisis op de sectoren die zij vertegenwoordigen.

'Wij zorgen ervoor dat winkels vol blijven met voldoende voedsel. Tevens voorzien wij mensen uit andere sectoren die op dit moment thuiszitten, eventueel van vervangend werk', verklaart Zuurbier. Hij stelt dat de beschikbaarheid van personeel op diverse teeltbedrijven met vollegrondsgroenten, maar ook in de logistiek en bij de distributie de komende periode nijpend gaat zijn.

Arbeidsbehoefte neemt snel toe

'Veel Poolse medewerkers zijn teruggegaan naar hun eigen land en blijven daar voorlopig. Op de bedrijven neemt de arbeidsbehoefte snel toe. Het duurt niet meer zo lang of de eerste gewassen worden alweer geoogst, verwerkt en afgezet. Kijk maar naar de asperges. We kunnen alle arbeidskrachten nu goed gebruiken', aldus de voorzitter van LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten.


Over de gevolgen van de coronacrisis voor de afzet van de landbouwproducten zegt Van Wenum dat het per gewas sterk verschilt. 'We zien bijvoorbeeld dat de vraag naar tafelaardappelen en uien redelijk op niveau blijft, zeker in Europa. Maar de fritesmarkt is een drama met kelderende prijzen, vooral nu de levering aan de horeca en foodservice vrijwel volledig wegvalt.'

Winkelschappen volhouden

Zuurbier meldt dat groentetelers over het algemeen niet te klagen hebben over de vraag. 'Onze afzet verloopt voor een belangrijk deel via de supermarkten en daar gaat de doorloop nu hard. We moeten alle zeilen bijzetten om de winkelschappen vol te houden. De extra vraag resulteert nu in een betere prijs. Maar het is afwachten hoelang dat aanhoudt.'

Volgens Van Wenum is het goed om te horen dat de land- en tuinbouw wordt aangemerkt als een vitale sector in het kader van de voedselzekerheid. 'Het is daarom van belang dat alle benodigdheden zoals gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op tijd geleverd kunnen worden op de bedrijven. Veel teelten gaan nu beginnen, dus de aanvoer van dergelijke productiemiddelen moet op orde zijn.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer