Druk+op+provincies+voor+waterprojecten
Nieuws
© Dirk Hol

Druk op provincies voor waterprojecten

Het kabinet zal bij de provincies aan de bel trekken over de voortgang van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) heeft dat op aandrang van de Kamer toegezegd.

In 2013 is afgesproken dat jaarlijks 20 miljoen euro aan POP-gelden beschikbaar komt voor projecten op het boerenerf ter verbetering van de waterkwaliteit. De waterschappen leggen daar eenzelfde bedrag aan cofinanciering naast.

Uitvoeringsbesluiten

De uitvoering is in handen van de provincies. Zij moeten daartoe POP3 uitvoeringsbesluiten nemen, zodat projectaanvragen kunnen worden ingediend en toegewezen, mits zij aan criteria voldoen.

LTO meldde vorige week aan de Kamer dat nog maar een handvol uitvoeringsbesluiten is gepubliceerd. In het hele land is slechts een 'zeer beperkt' aantal projecten toegewezen.

Meer urgentie

Verschillende Kamerleden ondersteunden donderdag het pleidooi om de provincies tot meer urgentie te manen. Lutz Jacobi (PvdA) noemde het 'ernstig' dat in vrijwel geen enkele provincie de loketten open zijn.

'Er dreigt geld terug te gaan naar Brussel', waarschuwde Jaco Geurts (CDA). 'Als de provincies niet in actie komen, hebben de boeren een probleem', concludeerde Barbara Visser (VVD).

Aan de bel trekken

Minister Schultz liet het aanvankelijk bij de toezegging dat ze het probleem in de Stuurgroep Water nog eens onder de aandacht zal brengen. Dat ging de Kamer niet ver genoeg. Daarop beloofde de bewindsvrouw 'langdurig aan de bel te blijven trekken'.

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer