Huisvesting essentieel voor goed ondernemerschap

Het was een constructief overleg deze week met de ministers Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen en Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ruim twintig organisaties, waaronder de uitzendbranche, spraken met de bewindslieden over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Huisvesting+essentieel+voor+goed+ondernemerschap
© Glastuinbouw Nederland

Een belangrijk dossier voor de glastuinbouw, omdat we nu eenmaal niet zonder deze seizoenskrachten kunnen. Anderzijds is in de media over dit onderwerp een klimaat ontstaan van naming and shaming. Dat maakt dat ons land is gezakt naar plek 17 op de voorkeurslijst van arbeidsmigranten, terwijl Nederland in 2012 die lijst nog aanvoerde.

'Als we ons niet snel gastvrijer opstellen voor arbeidsmigranten, dan komen ze niet meer en loopt de economie vast', benadrukte de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten tijdens het overleg.

Goed werkgeverschap is een van de speerpunten van Glastuinbouw Nederland. Dat gaat veel verder dan het betalen van een marktconform loon. Voor werknemers uit bijvoorbeeld Polen en Roemenië betekent dit ook een goede plek om te wonen.

Met elkaar moeten we blijven werken aan het imago van de glastuinbouw

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Als land- en tuinbouw moeten we voortdurend streven naar verbeteringen op dat vlak. Ik heb veel mooie voorbeelden gezien in de glastuinbouw, in Venlo, het Westland en IJsselmuiden. Die praktijksituaties gaan we als Glastuinbouw Nederland nadrukkelijker naar voren brengen in gesprekken met gemeenten en provincies. Er liggen bijvoorbeeld prima mogelijkheden aan de randen van tuinbouwdorpen.

Van ondernemers verwacht ik daarin een proactieve houding. Achteroverleunen betekent dat je de wedstrijd gaat verliezen. Wanneer de huisvesting goed is geregeld, zullen de gesprekken met overheden over seizoensarbeid makkelijker verlopen.

Met elkaar moeten we blijven werken aan het imago van de glastuinbouw. Dat betekent misstanden aanpakken en voorkomen dat de sector in een kwaad daglicht komt. Het is zaak de voorbeeldondernemers voor het voetlicht te brengen. Bedrijven die zowel de inzet als de huisvesting van arbeidsmigranten prima hebben geregeld, moeten het podium op en een positief geluid laten horen.

Glastuinbouw Nederland zet daarop in. De tijd van naming and shaming is verleden tijd. Voor ons ligt een sector van trotse ondernemers met indrukwekkende verhalen die navolging verdienen; naming and faming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer