Is er nog boerenverstand in Nederland?

Glastuinbouw Nederland was afgelopen week een van de ondertekenaars van het Nationaal Tuinbouwakkoord. De glastuinbouw pakt de handschoen op om de doelstellingen van minister Carola Schouten (LNV) waar te maken.

Is+er+nog+boerenverstand+in+Nederland%3F
© Glastuinbouw Nederland

In onze sector wordt de missie van Verantwoorde Glastuinbouw, ondernemend als altijd, omgezet in de circulaire kas. Veel vragen blijven nog onbeantwoord. Hoe komen we daar? Is de transitie naar gezond gewas, gezonde voeding en gezonde leefstijl voor de ondernemer haalbaar? Is er in de toekomst nog sprake van een economisch aantrekkelijke, duurzame en innovatieve topsector?

De politiek, landelijke media en het grote publiek zien de tuinbouw regelmatig als het kleine broertje van de landbouw. Is dat terecht? Kennen we nog boerenverstand in ons land?

Tweehonderd jaar vooruitgang heeft geleid tot een sterke glastuinbouwsector met een economisch aantrekkelijke waarde van 28,5 miljard euro. Een sector waar ondernemers vooroplopen als het gaat om een lagere CO2-uitstoot. Anderzijds worden bedrijven geconfronteerd met een eenzijdig, maatschappelijk en politiek beeld vanuit Europa met een krimpend pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. Dat is voor de ondernemers nauwelijks realistisch te noemen.

Tweehonderd jaar vooruitgang heeft geleid tot een sterke glastuinbouwsector met een economisch aantrekkelijke waarde van 28,5 miljard euro

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

In de kern geven het Nationaal Tuinbouwakkoord en de Nationale Tuinbouwagenda blijk van enig boerenverstand. Dit akkoord is de route die de transitie naar weerbaar telen mogelijk maakt. Voorwaarde is dat voor de korte en lange termijn een volwaardig pakket van chemische gewasbeschermingsmiddelen in 'de medicijnkast' overblijft. Van belang is ook dat eindelijk wordt onderkend dat seizoenswerk wat anders is dan de dure flexarbeid, die geen vaste baan extra oplevert.

Een ambitieus akkoord realiseer je niet vanzelf. In de aanpak herken je de ondernemerszin van de glastuinbouw; vanuit nuchter boerenverstand steeds de goede voorstellen op de onderhandelingstafel te leggen en een toekomstgerichte, duurzame aanpak te kiezen.

Als teler wens je boeren ook zo'n landbouwakkoord toe. Dat is immers een betere insteek dan je voortdurend te moeten verdedigen ten opzichte van het maatschappelijk adagium 'minder dieren, minder grond, minder boerenbedrijven'. Gebruik je boerenverstand voor een sterke land- en tuinbouw.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer