Veel steun kabinet voor duurzame glastuinbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een recordbedrag gereserveerd voor verduurzaming van de glastuinbouw, zo werd op Prinsjesdag bekend. Dit politieke draagvlak bevestigt dat onze koers de juiste is, maar vooral ook dat Glastuinbouw Nederland als organisatie meer en meer op de kaart komt. We worden bekend in Den Haag en krijgen waardering voor onze opstelling in het Klimaatakkoord.

Veel+steun+kabinet+voor+duurzame+glastuinbouw
© Glastuinbouw Nederland

In de miljoenennota wordt uitvoering gegeven aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Onderdeel daarvan is een stevig stimuleringsbudget ter hoogte van ruim 55 miljoen euro gekoppeld aan het programma 'Kas als Energiebron'. Met dit pakket en vooral de subsidieregelingen wordt een enorme impuls gegeven aan klimaatvriendelijke investeringen op de bedrijven. Het team Energie en de ondernemersgroep van Glastuinbouw Nederland hebben hiervoor met elkaar een geweldige prestatie geleverd.

Nu is het aan de ondernemers om met vliegende vaart aan de slag te gaan om de bedrijven verder te verduurzamen. De handschoen mag niet blijven liggen, want dan verdampt het beschikbaar gestelde budget. Ondernemers zijn aan zet om proactief hun bijdrage te leveren aan een klimaatvriendelijke glastuinbouw.

Duurzaamheid omvat meer dan energie en klimaat. Gelukkig onderkent het kabinet ook dat op gebied van plantgezondheid innovaties en koersverandering noodzakelijk zijn. Minister Carola Schouten (LNV) zet in op kringlooplandbouw, wij vertalen dat voor onze telers in de circulaire kas. Het uitvoeringsprogramma resulteert in een substantiële verlaging van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meer de nadruk leggen op weerbare planten en teeltsystemen.

Nu is het aan de ondernemers om met vliegende vaart aan de slag te gaan om de bedrijven verder te verduurzamen

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Plantgezondheid is voor veel telers prioriteit nummer 1. Ook op dat gebied wil de glassector leidend zijn door topkwaliteit producten te telen op een zo biologisch mogelijke manier. Daar hebben we de minister wel bij nodig. Het is hard nodig om de medicijnkast voor de teler te organiseren. Schouten moet zich inzetten om de toelatingsprocedures in Europa te verkorten en onze inspanningen voor Integrated Pest Management (IPM) steviger uit te dragen in Europa. Daar hoort ook steun bij calamiteiten bij. De glastuinbouw wil vooroplopen en we verwachten dat ook van de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer