Arbeid in glastuinbouw staat in schijnwerpers

Deze week kwam een selecte groep ondernemers en vertegenwoordigers van Glastuinbouw Nederland bij elkaar voor een werkconferentie over arbeid. Doel was om partijen te verbinden, regio's van elkaar te laten leren en agenda's af te stemmen.

Arbeid+in+glastuinbouw+staat+in+schijnwerpers
© Glastuinbouw Nederland

Want de situatie op de arbeidsmarkt is niet rooskleurig: een tekort aan mensen in diverse functiegebieden dient zich aan en ondernemers worden geconfronteerd met stijgende loonkosten. En arbeid was sowieso al de grootste kostenpost voor de glastuinders.

Het is de taak van Glastuinbouw Nederland om de handschoen op te pakken. Onder aanvoering van onze beleidsspecialisten arbeid en gesteund door de coördinatoren in de regio's worden projecten begeleid, bijeenkomsten gehouden en invloed aangewend om daar waar mogelijk de situatie het hoofd te bieden.

Maar die samenwerking moet breder. De inbreng en betrokkenheid van ondernemers zijn onontbeerlijk. Dat werkt naar twee kanten: telers kunnen bij hun initiatieven terugvallen op de kennis, inzet en steun van de vertegenwoordigers van Glastuinbouw Nederland, anderzijds is het zaak dat teeltbedrijven actief deelnemen aan projecten die in de regio of landelijk worden opgezet. Het aantrekken van jong talent en behoud van voldoende, ervaren arbeidskrachten in de kas is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, een uitdaging die breed moet worden opgepakt.

Een tekort aan mensen in diverse functiegebieden dient zich aan en ondernemers worden geconfronteerd met stijgende loonkosten

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

De glastuinbouwsector staat ook op het terrein van het thema arbeid in de belangstelling, zeker ook in de media. Daar zijn we aan gewend. Wel is het van belang om onze ondernemende sector op dat vlak beter voor het voetlicht te brengen. De beroepsbevolking in de glastuinbouw wijkt immers af van de Nederlandse arbeidsmarkt, die worstelt met het feit dat er veel deeltijd- en flexarbeid is (35 procent) is. In onze sector zijn deeltijd en flexarbeid (67 procent) al goed geïntegreerd.

De glastuinbouwsector kent een veel ruimere internationale beroepsbevolking, terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt, gelet op de open economie, hier iedere dag een nieuw vraagstuk, zoals arbeidsmigratie, aan toevoegt. Wij kunnen eenvoudigweg niet zonder arbeidsmigranten en werken aan een klimaat waarin zij zich welkom voelen.

Kort en goed: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ook voor de topsector glastuinbouw is het verstandig om hier bij arbeidsvraagstukken rekening mee te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer