Klimaatakkoord is bewijs van krachtig collectief

Het kabinet heeft het Klimaatakkoord voor de komende tien tot vijftien jaar gepresenteerd. Als Glastuinbouw Nederland kunnen we daar alleen maar tevreden over zijn. Want alle voorstellen die in samenspraak met de ondernemersgroep zijn geformuleerd en ingediend, zijn overgenomen. Dat bewijst wederom het enorme belang van een krachtig collectief. Daar mogen niet-aangesloten telers best even bij stilstaan.

Klimaatakkoord+is+bewijs+van+krachtig+collectief
© Glastuinbouw Nederland

Essentieel voor de realisatie van de energiedoelstellingen voor de komende jaren is de voortzetting van het project Kas als Energiebron. Jaarlijks is daarvoor een bedrag van 25 miljoen euro beschikbaar, voor een termijn van tien jaar. Bovendien blijven andere ondernemerssubsidies, zoals de MEI-regeling, van kracht en komt de SDE++-regeling terug.

Positief is ook dat de landbouwminister diverse inspanningen in het vooruitzicht stelt op het gebied van CO2-voorziening. Zo wordt zuivere CO2 niet in de grond gestopt en krijgen regio's als Duiven en de Bommelerwaard de beschikking over CO2 afkomstig van de regionale industrie. Wetgeving rondom het omzetten van huisafval naar nieuwe grondstoffen leidt tot nieuwe CO2-bronnen en meer continuïteit.

Daarmee is het lijstje van positieve ontwikkelingen nog niet compleet. Wat te denken van de toezegging van vijfendertig nieuwe geothermieboringen en het besluit om 300 hectare glas de komende jaren te moderniseren, met als doel de klimaatdoelstellingen te realiseren? De verantwoordelijkheid voor die moderniseringsslag ligt primair bij de Greenports. Staat er dan niks tegenover alle toezeggingen in het Klimaatakkoord? Ja, als glastuinbouw worden we geacht 1 megaton extra aan CO2-reductie te realiseren. Met bovengenoemde maatregelen denk ik dat een reductie van 2,9 megaton mogelijk moet zijn.

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Ik denk dat een CO2-reductie van 2,9 megaton mogelijk moet zijn

Positief is dat gebruik van de gasgestookte warmtekrachtkoppeling (wkk) niet radicaal uit het akkoord wordt geschreven. Dit blijft immers een betrouwbare en milieuvriendelijke energiebron voor de glastuinbouw. Door alle initiatieven om te komen tot een fossielvrije glastuinbouw, zal die wkk in de toekomst steeds minder worden ingezet. Het is een helder signaal van het kabinet dat daarbij is gekozen voor een geleidelijke aanpak. Ook op dit punt heeft de oproep van onze ondernemersgroep gehoor gekregen, waarmee het belang van collectiviteit op weg naar een perspectiefrijke toekomst nogmaals is onderstreept.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer