Gemeenten gaan misbruik bollengrond tegen

Westelijke bollengemeenten doen onderzoek naar oneigenlijk gebruik van bollengrond. Volgens de gemeenten wordt een groot deel van de percelen voor andere doeleinden gebruikt, zoals voor tuinen en voor het houden van paarden. Hierdoor verdwijnen de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de bollenstreek.

Gemeenten+gaan+misbruik+bollengrond+tegen
© Vidiphoto

Mede om de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de bollenstreek in stand te houden, hebben de Greenportgemeenten (Katwijk, Hillegom, de voormalige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen) in 2009 een Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport opgesteld.

Eén van de doelstellingen van deze visie is het behoud van het areaal eersteklasbollengrond en, indien sprake is van afwijkend gebruik van voor bollengrond bestemde gronden, een actieve handhaving daarvan.

Uit eerdere inventarisaties in voormalige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout komt naar voren dat in dat gebied ongeveer 120 locaties zijn aangetroffen met afwijkend grondgebruik. Dat meldden burgemeester en wethouders de gemeenteraad vorig jaar in een brief.

De komende jaren bezoeken toezichthouders van de Omgevingsdienst een groot aantal percelen. De selectie van deze percelen is willekeurig en verspreid over het gehele landelijk gebied. Zowel percelen die eigendom zijn van bedrijven als van particuliere eigenaren worden bezocht. De eigenaren van deze percelen ontvangen hierover een brief. Als blijkt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, wordt een traject gestart om dit ongedaan te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer