Daarom+stemde+VVD+voor+Green+Deal%2Dresolutie
Column
© Persbureau Noordoost

Daarom stemde VVD voor Green Deal-resolutie

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Over klimaatverandering is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven. Hoe we naar een fossielvrije samenleving toewerken is een complex vraagstuk waar ik me als Europarlementariër de komende jaren mee bezig ga houden. Ik merk dat de emoties de laatste tijd hoog oplopen als er wordt bericht dat de VVD voor de Green Deal heeft gestemd. Het is goed om een scherpe discussie te voeren, zeker als het over grote uitdagingen gaat, maar ik voer een debat wel graag op basis van feiten.

Laten we de feiten daarom even op een rijtje zetten. De eerste plannen van de Europese Commissie zijn in december gepresenteerd, de zogenoemde Green Deal. Daar zitten een reeks aan aangekondigde beleidsvoorstellen in die uiteenlopen van landbouwbeleid tot lucht- en scheepvaart.

In reactie op die eerste schets heeft het Europees Parlement een resolutie geschreven, met als doel in een vroeg stadium aan de Europese Commissie te laten zien hoe de stemming is in het Europees Parlement. Met bijna 750 leden is het nuttig om die stemming te peilen.

Klimaatverandering is voor mij een feit en ik vind dat we hier samen iets aan moeten doen

Jan Huitema, lid van het Europees Parlement voor de VVD

De wetsvoorstellen zitten nu bij de Europese Commissie in de pijplijn. In de komende jaren worden die voorstellen verwacht en zal ik me vanuit de milieucommissie en de landbouwcommissie bezig gaan houden met het beoordelen en amenderen van die voorstellen. Pas daarna volgt een stemming die zal leiden tot nieuw beleid.

Ga ik kritisch naar die voorstellen kijken? Wil ik dat de zorgen en de belangen van burger tot boer meegenomen worden? Zodat we klimaatverandering samen aanpakken en er niet een sector is die de hand boven het hoofd wordt gehouden? En dat we tegelijkertijd zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen? Zodat bedrijven en boeren niet met onwerkbare regels opgezadeld worden? Zodat Nederland er niet alleen voorstaat, maar andere landen ook hun steentje bijdragen? Zodat innovatie en duurzame initiatieven beloond worden? Precies, het antwoord op deze vragen is een duidelijk ja.

Klimaatverandering is voor mij een feit en ik vind dat we hier samen iets aan moeten doen. De weersomstandigheden worden extremer, denk aan de hete zomers die het boeren moeilijk maakten de afgelopen twee jaar. Ik zou graag zien dat ook toekomstige generaties hun leven kunnen leven en dat boeren kunnen blijven boeren. Om dat te bewerkstelligen moeten we constructief aan de slag met de klimaatuitdaging die voor ons ligt. Ik neem die verantwoordelijkheid graag en ga ermee aan de slag.

@jhuitema

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer