Vijf vragen over het coronavirus

Met de toename van het aantal geïnfecteerden in Nederland komt het coronavirus wel heel dichtbij. Op de land- en tuinbouwbedrijven leven veel vragen. Hier enkele tips over de omgang met de uiterst besmettelijke griepsoort.

Vijf+vragen+over+het+coronavirus
© Pixabay

Hoe bescherm ik mezelf en mijn personeel tegen het coronavirus?

Stigas heeft een infographic gemaakt met praktische tips rond het coronavirus. Deze kunnen ondernemers printen en in het bedrijf ophangen. Glastuinbouw Nederland heeft de tips in het Pools en Engels vertaald om te printen en aan buitenlandse werknemers te verstrekken.

Op www.stigas.nl staat ook hoe te handelen als werknemers (mogelijk) zijn besmet met het virus.

Zijn er voorschriften over hoe om te gaan met erfbetreders?

Volg bij contacten met erfbetreders in elk geval de protocollen van het RIVM, zoals geen handen geven en geen lichamelijk contact. Houdt het aantal bezoekers op het bedrijf zo gering mogelijk.

Erfbetreding door klanten van de boerderijwinkel is niet te vermijden. Zijn daarvoor nog nuttige tips?

Vraag klanten in de boerderijwinkel om te pinnen, net als nu in de supermarkten gebeurt. Als ze toch contant willen betalen, laat ze dan het geld op de kassa leggen. Het eventuele wisselgeld kan de klant vervolgens ook weer van de kassa af pakken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft hiervoor een speciale poster gemaakt.

Waar moet ik op letten als ik me niet goed voel en besmet zou kunnen zijn?

Bij milde klachten wordt aangeraden om gewoon thuis uit te zieken. Houd dan wel afstand tot andere mensen. Het RIVM adviseert boeren om in zo'n situatie uit voorzorg ook het contact met vee en huisdieren zoveel mogelijk te vermijden.

Er is nog veel onduidelijk over de overdracht via dieren, maar het is in elk geval beter om tijdelijk niet in de stal te komen en de verzorging aan anderen over te laten.

Bij meer dan 38 graden koorts, hoesten en/of benauwdheid is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Huisgenoten zouden ook besmet kunnen zijn. Ook zij moeten er in dat geval op letten dat ze op afstand van anderen blijven.

Als ik advies wil hebben over bepaalde zaken, waar kan ik dan terecht?

De infolijnen van de regionale LTO-organisaties zijn voorbereid op vragen die verband houden met het coronavirus.

Het LTO Noord Informatiecentrum is bereikbaar op telefoonnummer (088) 888 6666 en per e-mail: info@ltonoord.nl. De ZLTO Infolijn kan worden gebeld op (073) 217 33 33 en gemaild via info@zlto.nl. De LLTB Infolijn is bereikbaar op (06) 83776001 en info@lltb.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer