Coronapatiënten krijgen advies om dieren te mijden

Personen die besmet zijn met het coronavirus, doen er goed aan om gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren te mijden. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Coronapati%C3%ABnten+krijgen+advies+om+dieren+te+mijden
© Pixabay

De rol van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren in de epidemiologie van het coronavirus is op dit moment onbekend. Zo is er geen bewijs dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden. Omdat het bij landbouwhuisdieren om voedselproducerende dieren gaat, geldt volgens WBVR het voorzorgsprincipe, totdat er meer bekend is over de risico's.

Daarom adviseert WBVR aan veehouders met het coronavirus om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.

Meldplichtige ziekte

Het coronavirus is voorlopig aangewezen als meldingsplichtige ziekte. Dat betekent dat aantonen van het virus in zieke dieren direct gemeld moet worden aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de melding vervolgens doorgeeft aan de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

Dierenartsen die verdenkingen hebben omdat een dier ziekteverschijnselen vertoont na contact met een patiënt met het coronavirus in thuisisolatie, moeten contact opnemen met de NVWA. Er is een test beschikbaar, waarmee verdachte dieren getest kunnen worden. Dit gebeurt echter enkel in risicosituaties en in overleg met de NVWA.

Huisdieren

Daarnaast krijgen coronapatiënten het advies om het contact met huisdieren zoveel mogelijk te mijden. Ze kunnen de verzorging van huisdieren beter overlaten aan gezonde huisgenoten. Honden en katten hoeven niet binnen te blijven. Overigens zijn er ook geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer