Samenwerken biedt loonbedrijven volop kansen

Het aantal veehouderij- en akkerbouwbedrijven is sinds 2000 met de helft afgenomen. De gemiddelde bedrijfsoppervlakte neemt toe, er is meer vraag naar precisielandbouw en duurzaam gebruik van landbouwgrond wordt steeds belangrijker. Loonbedrijven zien met samenwerking volop kansen voor advisering, digitalisering en partnership.

Samenwerken+biedt+loonbedrijven+volop+kansen
© LvCm

Terwijl veel loonwerkbedrijven nog nadenken over 'hoe nu verder' en een aantal stopt wegens gebrek aan opvolging, zijn er ook bedrijven die actief op zoek gaan naar nieuwe kansen en businessmodellen.

Loonbedrijf Derks in Haps, loonbedrijf Kuenen in Overloon en loonbedrijf Arts in Stevensbeek hebben de veranderde omstandigheden aangegrepen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten. Een gecombineerd loonwerkbedrijf dat actief is in de regio Land van Cuijk en Maasduinen.

Familiebedrijven

Bedrijfsleider Peter van Iperen van loonbedrijf Arts legt uit dat ze al enige tijd in gesprek waren en al bij diverse projecten samenwerkten. 'Om samen een nieuw bedrijf op te zetten, moet je meer doen dan alleen de bedrijven analyseren en kijken waar de synergie zit. Belangrijker is om de passie van elk bedrijf vast te houden. Je praat tenslotte over drie familiebedrijven waar generaties ondernemerschap in zitten.'

Belangrijk is om de passie van elk bedrijf vast te houden

Peter van Iperen, bedrijfsleider van loonbedrijf Arts

Belangrijk is ook om met elkaar te bepalen wie de directie gaat voeren over de nieuwe organisatie, stelt Van Iperen. 'Alle aandeelhouders hebben vaak eigen specifieke kennis en voorkeuren. Daarover moeten ze het eens zijn. We hebben goede gesprekken gevoerd en het resultaat is een mooi, nieuw bedrijf dat kennis, techniek, materieel en mensen optimaal combineert.'

Loonwerk Combinatie LvCm

Het nieuwe bedrijf heet Loonwerk Combinatie LvCm. De letters L en C staan voor de regio Land van Cuijck en Maasduinen waarin de combinatie actief is en tevens voor Loonwerk Combinatie. De afzonderlijke bedrijven zijn aandeelhouder geworden in de nieuwe organisatie.

'Ons nieuwe bedrijf combineert de sterke punten van de drie oprichters', stelt Rick Derks van loonbedrijf Derks. 'Neem precisielandbouw. Met nauwkeurige gewasanalyse kun je in kaart brengen waar welke gewassen het best tot hun recht komen en welke gewasverzorging en bemesting van belang zijn. Veel bedrijven kunnen dergelijke analyses uitvoeren, maar ze moeten er wel wat mee doen.'

Derks vervolgt: 'Wij zijn straks in staat om een analyse om te zetten in een goed advies en vervolgens de juiste machines in te zetten. Vanuit de oogst krijg je weer nieuwe data die je toe kunt voegen aan de al bekende perceelinformatie. Door toevoeging van bodemmetingen kun je het grondgebruik, de bemesting en het bekalken optimaliseren. Daar heb je wat aan.'

Twee locaties

Loonwerk Combinatie LvCm zal vanuit twee locaties actief zijn: Haps en Overloon. De vestiging van Arts in Stevensbeek krijgt een andere bestemming. 'We gaan met z'n allen efficiënter werken. Onze klanten vragen daarom', stelt Van Iperen.

'Dat betekent niet dat we met minder mensen verdergaan. Integendeel, er is grote behoefte aan vakkundig personeel en gelukkig hebben we dat alle drie in huis. De medewerkers zien allemaal de toegevoegde waarde van LvCm. In feite worden we één groot familiebedrijf.'

Dagelijkse leiding

Het enige wat verandert, is dat de dagelijkse leiding in handen komt van Marco Kuenen en Rick Derks. 'Alle aandeelhouders waren het daar snel over eens. We kennen elkaar al een tijdje en het klikt. Natuurlijk behouden alle aandeelhouders hun zeggenschap, maar wij regelen de boel', zegt Derks.

De samenvoeging van de drie loonwerktakken tot één nieuw bedrijf heeft met efficiëntie te maken. Grotere flexibiliteit, verhoogde kwaliteit en een compleet pakket aan diensten betekenen meer kunnen doen voor klanten dan voorheen. Alle bestaande opdrachtgevers houden hun vertrouwde contactpersonen die hun nu nog beter van dienst kunnen zijn.

Online veiling

'We hebben ook keuzes gemaakt in materieel', zegt Van Iperen. 'De beste en nieuwste machines houden we en het overtollige materiaal verkopen we via een online veiling. We hebben daarbij gekozen voor Troostwijk Veilingen omdat zij bewezen hebben over specifieke sector kennis en de juiste klanten te beschikken. Zij hebben zelf een speciale agrarische afdeling.'

Het nieuwe bedrijf heet Loonwerk Combinatie LvCm en is in feite één groot familiebedrijf.?Foto: LvCm
Het nieuwe bedrijf heet Loonwerk Combinatie LvCm en is in feite één groot familiebedrijf.?Foto: LvCm © LvCm

Het verhaal van LvCm staat niet op zichzelf. Meer loonwerkers hebben onlangs besloten de handen ineen te slaan, zoals de familieloonbedrijven Vermaire Breezand en Fa. A. Sneekes & Zn. uit de Kop van Noord-Holland.

Zelfstandig

Beide bedrijven blijven zelfstandig, maar gaan op een aantal gebieden samen de markt bewerken. Ook hier blijft het aantal medewerkers behouden en is via Troostwijk Veilingen afscheid genomen van overtollig materieel.

Ook Loonbedrijf AGL Holten in Holten en Lammertink in Markelo hebben onlangs besloten te fuseren. Volgens Dick Abbink van AGL Holten is de fusie vooral ingegeven door de wens om de machines efficiënter in te kunnen zetten en de kennis en ervaring van de medewerkers optimaal te benutten.
'We hebben een breder aanbod en kunnen meer capaciteit bieden. Daar gaan onze klanten van profiteren.' Ook zij veilen de overtollige machines via Troostwijk Veilingen.

Nieuwe toekomst na verkoop overtollig materieel
'Als je drie loonbedrijven samenvoegt, kun je er in principe van uitgaan dat je een derde van de machines overhoudt die je kunt verkopen. Het is alleen zaak om goed te kijken welke dat zijn, zodat je de juiste beslissingen neemt', zegt Stef Hooijman, accountmanager Agri bij Troostwijk Veilingen en beëdigd taxateur. Volgens Hooijman zijn diverse loonwerkbedrijven met elkaar in gesprek. Hij verwacht dat er meerdere fusies en samenwerkingsverbanden zullen ontstaan. Het efficiënter inzetten van machines betekent automatisch dat bepaald materieel overtollig wordt. Met de opbrengst van een veiling van overtollig materieel kan weer geïnvesteerd worden in nieuwe apparatuur. Zelfs materiaal dat al wat langer stilstaat, heeft nog waarde. Hooijman: 'Alles heeft waarde. Neem bijvoorbeeld een oude trekker of machine die we hier niet meer kunnen gebruiken. Die is in een ander land heel welkom. We kijken daarom altijd goed rond wat er allemaal staat. Vaak weten loonwerkers niet dat iets nog waarde heeft.' Gezamenlijk met de lokale kantoren in Europa en met de wereldwijde database van kopers vindt Troostwijk Veilingen voor vrijwel iedere kavel een koper. De kopers kunnen lokaal in hun eigen taal vragen stellen over hun mogelijke aankoop, voordat zij biedingen uitbrengen. 'Dat is fijn voor de loonwerkbedrijven die samengaan én voor de koper die straks voor een nette prijs een machine heeft die nog jarenlang een productief tweede leven tegemoet gaat. Maar ook voor stoppende loonwerkers kan online veilen een perfecte uitkomst zijn', zegt Hooijman. 'Met de opbrengst kunnen ze een nieuwe toekomst starten of gaan genieten van een welverdiend pensioen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer